Slavni Indijski dirigent povlači se posle 50 godina rada sa Izraelskom filharmonijom

Poslednji koncert Zubina Mehte…

Indijski dirigent Zubin Mehta (83) odžaće u Tel Avivu poslednji koncert u ulozi umetničkog direktora Izraelske filharmonije, i povuči se posle 50 godina rada s tim ansamblom.

“Poslednji koncert pod dirigentskom palicom maestra Mehte pre njegovog povlačenja iz Izraelske filharmonije” biće emitovan putem plaćenog servisa na internetu, piše na veb stranici Izraelske filharmonije, prenosi N1.

Zubin Mehta je postavljen za muzičkog savetnika Izraelske filharmonije 1969. godine, zatim je 1977. postao umetnički direktor, a ta titula mu je 1981. godine dodeljena doživotno.

On je “dirigovao na preko 3.000 koncerata tog izvanrednog ansambla, medju kojima i tokom turneja na pet kontinenata”, piše u njegovoj zvaničnoj biografiji.

Tokom svoje duge karijere, Mehta je bio muzički direktor Filharmonijskih orkestara u Los Anđelesu i Njujorku.

Njegov rad na čelu Njujorške filharmonije “bio je najduži u istoriji tog orkestra”, piše na veb stranici te institucije.

Maestro je dirigovao i drugim orkestrima širom sveta, uključujući Austriju, Nemačku i Italiju.

Rođen 1936. u Bombaju, Indija, sin je Mehlija Mehte koji je osnovao Bombajski simfonijski orkestar. Sa svojim bratom Zarinom, Zubin Mehta ko-rukovodi Muzičkom fondacijom “Mehli Mehta” u Bombaju, gde deca mogu da uče klasičnu zapadnu muziku.

(Nedeljnik.rs-)

Prethodni tekstIndijci snimaju romantičnu komediju u Srbiji
Sledeći tekstIndija ponovo otvara Kašmir za turiste

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime