Maestro iz Indije koji veruje da muzika može spasiti svet

Foto: Omats + Aviad Bublil/commons.wikimedia.org

Maestro iz Indije, Zubin Mehta (81) biće specijalni gost Beogradske filharmonije koja će 25. juna u 20h održati veliki, besplatan koncert na otvorenom kod Palate Srbija u Bloku 13 na Novom Beogradu.

– Veoma me raduje što je dugogodišnji san svih ljudi u Srbiji, koji priželjkuju novu koncertnu dvoranu, na putu ka svom ostvarenju. Presrećan sam što ću učestvovati u postavljanju njenog muzičkog kamena temeljca na velikom spektaklu koji će Beogradska filharmonija prirediti na otvorenom – rekao je Zubin Mehta ovim povodom.

On će dirigovati svečano Finale Pete Betovenove simfonije, na samom kraju koncerta. Ostatkom programa, koji je publika sama izabrala, dirigovaće Gabrijel Felc, novi šef-dirigent Beogradske filharmonije.

Maestro Mehta je krajem 2016. najavio da će otići u penziju u oktobru 2019. godine. Najveći dirigent današnjice do sada je nastupao osam puta sa Beogradskom filharmonijom, a prilikom poslednjeg nastupa, u septembru 2015, izrazio je želju da obeleži jubilej od svog debija sa beogradskim orkestrom.

Zato će, u okviru svoje oproštajne turneje, održati još jedan koncert sa Beogradskom filharmonijom: 18. marta 2018. u 20h u Kolarčevoj zadužbini. Solista na klaviru biće Aleksandar Madžar, prenose mediji.

Zubin Mehta je rođen 29. aprila 1936. u Bombaju (današnjem Mombaju) u porodici Persijanaca zoroastrista. Otac mu je bio osnivač Simfonijskog orkestra Bombaja i od njega je dobio prve lekcije iz muzike. Sa 18 je upisao Bečku državnu muzičku akademiju i nakon tri godine diplomirao kao dirigent. Počeo je da osvaja međunarodna takmičenja i sa samo 21 godinom vodio je Kraljevsku liverpulsku filharmoniju. Šezdesetih je sticao iskustvo radeći kao zamena slavnih maestra po celom svetu.

Od 1961. do 1967, bio je muzički direktor Simfonijskog orkestra Montreala, a 1962, sa 26 godina, muzički direktor Filharmonije Los Anđelesa, kao najmlađi muzički direktor jednog severno-američkog orkestra. Na toj poziciji ostao je do 1978.

Od 1969. bio je muzički savetnik Izraelske filharmonije a od 1981. je njen doživotni muzički direktor. Počev od 1978. radio je 13 godina i sa Njujorškom filharmonijom, a od 1985. bio je šef-dirigent muzičkog festivala Maggio Musicale Fiorentino u Firenci.

Nedavno je obeležio pedeset godina rada i sa Bečkom i Berlinskom filharmonijom a bio je i gost dirigent u njujorškom Metropolitenu i milanskoj Skali.

Počasni je građanin Firence i Tel Aviva, kao i počasni član Bečke državne opere (od 1997) i Bavarske državne opere (2006). Mnogi orkesti širom sveta dodelili su mu titule počasnog dirigenta. Poslednji je to učinio Teatro San Karlo u Napulju, 2016. godine.

Prethodni tekstIndija proizvodi 7 od 10 najprodavanijih viskija sveta
Sledeći tekstMeđunarodni dan joge proslavljen 21. juna 2017. na Dunavu u Zemunu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime