Indija grabi ka poziciji drugog najvećeg svetskog proizvođača čelika

Foto: Pixabay.com/ptdh

Indija, koja grabi ka poziciji drugog najvećeg svetskog proizvođača čelika, iza Kine, proizvela je u ovoj godini do kraja marta rekordne količine tog metala kako bi podmirila rastuću domaću tražnju, uz istovremeno podizanje izvoza na najviši nivo ikada.

Proizvodnja je u posmatranom periodu skočila za 11 odsto, na 101,3 miliona tona, i zemlja je prvi put u tri godine postala neto izvoznik, udvostručivši isporuke na 8,2 miliona tona, prema privremenim podacima Ministarstva za čelik, prenosi agencija „Blumberg“.

Indija je na putu da prestigne Japan kao drugi najveći svetski proizvođač čelika do 2019, ocenjuje australijska vlada, navodeći da su čeličane povećale proizvodnju kako bi zadovoljile sve veću tražnju za potrebe infrastrukture, domaćinstava i robe široke potrošnje.

Najveći isporučioci čelika u zemlji – JSW Stil, Stil Otoriti Indija i Tata Stil – svi su zabeležili rekordnu proizvodnju prošle godine, navodi njujorška agencija.

Proizvodnja čelika u Indiji će se povećati sa 103 miliona tona ove godine na 110 miliona tona u 2018, odnosno na 118 miliona do 2019. godine, prema projekcijama australijskog Ministarstva za industriju, inovacije i nauku.

S takvi rastom Indija će iduće godine dostići nivo Japana, kog će posle toga i zaseniti, navodi australijsko ministarstvo. Do 2022. godine, Indija će izbacivati na tržište 146 miliona tona čelika u odnosu na japanskih 118 miliona.

Domaća tražnja za čelikom je porasla za 3,0 procenta na 83,9 miliona tona u poslednjih 12 meseci, pokazuju podaci ministarstva, što je manje nego što je očekivano, tako da su čeličane izvezle višak koristeći oporavak globalnih cena te robe.

Uvoz je pao za 37 posto, na 7,4 miliona tona, nakon što je vlada uvela niz mera da zaustavi poplavu jeftinih isporuka.

Akcije JSW Stila su ojačale ove godine na berzi u Mumbaju za 24 odsto, dok je Stil Otoriti Indija porasta za 35, a Tata Stil za 27 procenata. Glavni indeks Bombajske berze S&P BSE Sensex je porastao za 11 posto, navodi „Blumberg“, a prenosi Tanjug.

Prethodni tekstOvo su najlepše TV glumice u Indiji
Sledeći tekstIzmene i dopune postojećoj šemi elektronskih turističkih viza Vlade Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime