Indija je jedna od najotvorenijih ekonomija u svetu za strane investicije

Foto:eoibelgrade.gov.in/Printscreen

Indija je isplivala kao jedna od najotvorenijih ekonomija u svetu kada su u pitanju strane direktne investicije (SDI), s obzirom na niz preduzetih mera sa ciljem liberalizacije tržišta. Mere koje je preduzela Vlada Indije podstakle su priliv stranih direktnih investicija u iznosu od 43,4 milijarde dolara u periodu 2016-17.g., što je povećanje od 8% i najveći priliv SDI ikada.

Stručnjaci izdvajaju strane direktne investicije (SDI) kao ključno sredstvo ekonomskog rasta, jer povećavaju produktivnost, priliv kapitala i utiču na pojavu novih veština i tehnologija na tržištu. U 2016.godini, indijska Vlada liberalizovala je režim SDI i proceduru automatskog
dobijanja dozvola, izuzeto je samo manji broj sektora poput nuklearne energije, proizvodnje cigara i duvana, trgovina nekretninama, poslova vezanih za lutriju i kockanje itd. Zahvaljujući ovim merama Indija je postala jedna od najotvorenijih ekonomija na svetu kada su u pitanju SDI.

Najveći priliv investicija, čak 19,9% imao je sektor usluga (finansije, bankarstvo, osiguranje itd.), zatim telekomunikacije (12,8%) i softver i hardver (8,4%). U finansijskoj 2016.-17.g. najviše investicija u Indiju došlo je iz Mauricijusa(36,2), Singapura (20%) i Japana (10.8%).

Prethodni tekstUvodna reč ambasadorke Indije na konferenciji „Digital 2017“
Sledeći tekstBeogradska nedelja mode pod pokroviteljstvom Ambasade Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime