Indija: Ko trubi na semaforu – čeka duplo duže

Iako je napetost vozača koji ne prestaju da trube u saobraćajnoj gužvi deo svakodnevnice na ulicama metropola, čelnici Mumbaija u Indiji odlučili su da prekinu ovu buku uvođenjem nove vrste kazni.

Sve manji broj vozača u Mumbaiju koristiće sirenu zbog novog metoda za suzbijanje kakofonije, jer je policija počela s postavljanjem uređaja na semaforima koji mere količinu buke.

Vozači su primorani strpljivo i bez negodovanja da čekaju ispred semafora. Ako upotrebe sirenu, uređaj resetuje semafor i vraća vreme koje mora da prođe kako bi se upalilo zeleno svetlo.

Naime, policija Mumbaija želi smanjiti napetost i anksioznost vozača tokom vožnje na gradskim saobraćajnicama, pa je uveden probni program pod nazivom „Kazneni signal“.

Svetlosna signalizacija na raskrsnicama povezana je zvučnim senzorima koji mere buku. Ako je ona veća od 85 decibela, nestrpljivi vozači rizikuju da ispred semafora provedu čitavu večnost.

Iako su na ulicama Mumbaija postavljeni znakovi upozorenja, određeni broj vozača ih nije primetio. Ovaj sistem jedini je način kako sprečiti ogromne saobraćajne gužve koje u glavnom gradu Indije nastaju zbog velikog broja automobila, kamiona, autobusa, motora.

Pešaci će osetiti brojne pogodnosti zahvaljujući ovoj tehnologiji pa će tako imati više vremena da pređu ulicu kada se nađu u blizini nestrpljivih vozača, a i šetnja ulicama postaje ugodnija, piše Motortrend.

Policija je zabeležila prve snimke rada sistema za suzbijanje buke koji su odmah postali viralni na društvenim mrežama. Na licima besnih vozača primećuje se zbunjenost kada shvate da zbog ružnog ponašanja moraju da pričekaju još koji minut na semaforu.

Iskustvo policije Mumbaija motivisalo je i druge gradove u Indiji da primene ovakvu tehnologiju.

(rtv.rs)

Prethodni tekstIndijka želi razvod jer se njen muž ne kupa i ne brije!
Sledeći tekstIndija razvija nuklearnu balističku raketu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime