Mumbaj: Zatrubite na semaforu i rizikujete da ostanete „još jedan krug“ na crvenom

Premda su nervoza i napetost vozača koji ne prestaju da trube tokom vožnje Mumbajem deo svakodnevice na ulicama tog grada, gradski oci su odlučili su da prekinu buku uvođenjem novih kazni.

Naime, sve manji broj vozača u Mumbaju uskoro će koristiti trubu zahvaljujući novoj metodi čiji je cilj sprečiti iritantnu kakofoniju u metropoli.

Policija odnedavno na semaforima postavlja uređaje koji mere nivo buke. A vozači su primorani da strpljivo i bez negodovanja čekaju ispred semafora.

Ako upotrebe sirenu, uređaj resetuje semafor i vraća vreme koje mora proći da bi se ponovno upalilo zeleno svetlo.

Policija Mumbaja na ovaj način želi da smanji napetost i anksioznost vozača za vreme vožnje gradskim saobraćajnicama, zbog čega je uveden probni program pod nazivom „Kazneni signal“.

Svetlosna signalizacija na raskršćima povezana je zvučnim senzorima koji mere nivo buke. Ako je veća od 85 decibela, nestrpljivi vozači rizikuju da pred semaforom provedu čitavu večnost.

I premda su na ulicama Mumbaja postavljeni znaci upozorenja, deo vozača još ih nije primetio.

Čini se da je ovo jedini način koji će omogućiti sprečavanje ogromnih saobraćajnih gužvi, a one se u glavnom indijskom gradu stvaraju zbog velikog broja automobila, kamiona, autobusa i motora.

S druge strane, pešaci će osetiti brojne pogodnosti zahvaljujući novoj tehnologiji. Imaće više vremena za prelazak ulice kad se zateknu blizu nestrpljivih vozača, a i šetnja ulicama postaće im ugodnija, piše Motortrend.

Policija je evidentirala prve snimke rada sistema za suzbijanje buke koji su odmah postali viralni na društvenim mrežama.

Na licima gnevnih vozača može se primetiti zbunjenost kad shvate da zbog neprikladnog ponašanja moraju da pričekaju još nekoliko minuta ispred semafora.

Iskustvo policije Mumbaja motivisalo je i vlasti ostalih indijskih gradova da primene istu tehnologiju.

(Hina, N1)

Prethodni tekstČudotvorna indijska biljka: prehladu leči bolje od lekova
Sledeći tekstPoetsko hodočašće po zemlji nomada

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime