Indija uputstvom misli na trudnice: Uzdržite se od proteina

Foto: Pixabay.com/Greyerbaby

Vlada u Indiji objavila je uputstvo u kojem se trudnicama savetuje da ne jedu meso i jaja i uzdržavaju se od požudnih misli.

Lekari upozoravaju da je ovakva preporuka opasna, posebno imajući u vidu lošu zdravstvenu zapštitu trudnica i mladih majki. Često se dešava da žene u patrijarhalnim indijskim domaćinstvima poslednje dobijaju hranu ili lekarsku pomoć.

Indija se nalazi na vrhu liste zemalja sa najvišom stopom smrtnosti majki na porođaju, pretežno zbog neuhranjenosti i anemije.

Prema podacima UNICEFA, u Indiji na 100.000 trudnoća na porođaju umre 174 žena, što je mnogo više nego u Kini – 27 ili SAD – 14.

Kritičari upozoravaju da se vlada u svojoj brošuri „Staranje o majci i detetu“, zasnovanoj na religijskoj dogmi, oglušila o medicinske savete da trudnice moraju da jedu dosta proteina, ali i da mogu bezbedno da upražnjavaju seks.

„Vlada objavljuje nenaučne i iritantne savete, umesto da obezbedi adekvatnu, visokoproteinsku, ishranu za siromašne trudnice“, rekao je ginekolog Arun Gadre.

U vladinom uputstvu se navodi da trudnice treba da se uzdržavaju od „nečistih misli“, kao i da gledanje fotografija lepih beba može povoljno da utiče na fetus.

Trudnicama je takođe savetovano da se uzdrže od besa i mržnje, navodi agencija AP.

Konzervativni ministar zdravlja Šripak Naik rekao je da uputstvo sadrži „mudrost sakupljanu više vekova“, prenosi Beta.

Prethodni tekstIndijski premijer posetio Španiju
Sledeći tekstMMF predviđa rast indijske privrede od 7,2% u 2017 – 18.g.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime