Indija na putu da stvori naftnog giganta

Foto: PrintScreen

Vlada Indije nada se da kombinujući naftna sredstva stvoriti veliku državnu kompaniju koja će biti u stanju da se takmiči sa multinacionalnom kompanijom Reliance Industries LTD u vlasništvu milijardera Mukesha Ambani.

Troškovi ove korporacije u državnom vlasništvu mogu biti veći od 100 milijardi dolara, piše indijski ekonomski list „Time“.

Vlada Indije kontroliše 13 naftnih kompanija, od kojih je najveća ONGK.

Prema rečima ministra finansija Indije Aruna Dzheitlija, konsolidacija državnih preduzeća će u nekim sektorima obezbediti jaku ekonomiju i otvoriti nove mogućnosti. On je ukazao na posebnu mogućnost konsolidacije u energetskom sektoru.

Pored toga, tokom predstavljanja nacrta budžeta u Parlamentu, Vlada Indije ponudila je da izgradi dva strateška skladišta nafte, pored tri koja su već puštena u rad.

Prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), Indija postepeno pretiče Japan u pogledu potrošnje nafte i sprema se da preuzme treće mesto u svetu po ovom pokazatelju. Pre 2040, Indija će biti centar rasta tražnje za svetskom naftom, kažu stručnjaci IEA.

Prethodni tekstPogled u prošlost: Rukotvorena brana
Sledeći tekst„Lav“ – film o indijskom dečaku koji se gleda bez daha

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime