Indija neće više da sklapa ruske avione, već da ih proizvodi

Foto: Pixabay.com/Netsyscom

Indijske vlasti su pristale na zajednički rad sa Rusijom na stvaranju lovca pete generacije samo u slučaju da im se preda tehnologija, piše „Tajms of Indija“.

Kako je objavio „Tajms of Indija“, pozivajući se na izvore u indijskom Ministarstvu odbrane u Nju Delhiju spremni su da se bave projektom, vrednim više milijardi dolara, pravljenja lovca pete generacije tek nakon dobijanja tehničke dokumentacije.

U vojnom resoru Indije su naveli kao primer ugovor sa Rusijom za isporuke lovaca Su-30 MKI, koji nije predvideo predaju tehnologija, što današnja Vlada smatra greškom.

„Iako veći deo od 272 Suhoja-30, koje je po ugovoru sa Rusijom proizvela indijska kompanija ’Hindustan aeronautiks limitid‘ predstavlja ’proizvodnju šrafova‘. ’Hindustan aeronautiks limitid‘ još uvek ne može da proizvodi Su-30 samostalno“, saopštio je sagovornik izdanja.

Prema njegovim rečima, „na najvišem nivou“ doneta je odluka da se izbegne ovakav scenario. Indija postavlja dva ključna uslova. Prvo, tehnologija treba da bude predata u dovoljnom obimu kako bi zemlja mogla i dalje samostalno da modernizuje lovce. Drugo, predaja tehnologija treba da pomogne Indiji da razvije sopstveni projekat srednjeg lovca pete generacije Advanced Medium Combat Aircraft.

Prethodni tekstMarinirana ovčetina na indijski način
Sledeći tekstFudbalski klub Čenaj zahvalio se treneru Materaciju: Zauvek ćeš biti legenda kluba

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime