Indija otkrila nalazište zlata

Indija je objavila da je u saveznoj državi Uttar Pradesh otkrila nalazišta zlata iako su rezerve po svemu sudeći manje nego što je u početku procenjeno.

Savezne i lokalne vlasti otkrile su tragove zlata u okrugu Sunbhadra na severu Uttara Pradesha, nakon više od 10 godina traganja, objavio je čelnik odseka za rudarstvo te savezne zemlje Roshan Jacob.

Na dva su područja u toj regiji pronađene oko tri hiljade tona zlatne ruda, izjavio je Jacob za Reuters, dodajući da koncentracija zlata u tom području iznosi oko tri grama po toni rude.

Istoga su dana Iz Geološkog zavoda Indije (GSI) upozorili da nalazišta možda sadrže samo oko 160 kilograma zlata. „GSI-eve procene ne pokazuju tako veliko nalazište“, poručili su, aludirajući na prve procene.

Indija je drugi potrošač zlata u svetu, a tu je poziciju stekla zahvaljujući raširenoj upotrebi plemenitog metala u proizvodnji nakita, ali i u verskim ceremonijama i raskošnim venčanjima.

Godišnje se u toj azijskoj zemlji vadi između dve do tri tone zlata, što nije dovoljno da podmiri ogromna potražnja. Stoga je Indija gotovo u potpunosti okrenuta uvozu – u proteklih 10 godina u proseku je uvozila 843 tone zlata godišnje.

(Hina)

Prethodni tekstIndija uz podršku Rusije dobija parče arktičkog kolača?
Sledeći tekstKolač sa kruškama i đumbirom  

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime