Indija udvostručila uvoz zlata u prvom kvartalu

Foto: Pixabay.com/Stevebidmead

Uvoz zlata u Indiju, najveće svetsko tržište posle Kine, skočio je na najviši nivo od 2014. godine u prva tri meseca ove godine, podstaknut juvelirskim obnavljanjem zaliha nakita za venčanja i poboljšanjem novčanog toka u finansijskom sistemu, saopštio je Svetski savet za zlato (WGC).

U prvom kvartalu su se neto isporuke zlata iz inostranstva u Indiju više nego udvostručile na 270,1 tonu u odnosu na 127,4 tone godinu dana ranije, prema podacima WGC-a, prenosi agencija „Blumberg“.

To je najveća zabeležena količina od četvrtog tromesečja 2014, kada je uvezeno 279,5 tona zlata.

Domaća tražnja za zlatom je u posmatranom kvartalu porasla za 15 odsto na 123,5 tona, a „ako se takav trend nastavi i ne bude većih promena cena“, indijske kupovine ovog plemenitog metala u 2017. godini mogle bi da dostignu iznos u rasponu od 650 do 750 tona, prema proceni direktora WGC-a u Indiji, P.R. Somasundarama.

Potrošnja se oporavlja nakon što je prošle godine potonula na sedmogodišnji minimum od 666,1 tone.

Indijski uvoz zlata je lani pao 39 odsto na 557,7 tona, pošto su kupci smanjili izdatke na nakit zbog viših cena, kao i zbog vladinih mera za povećanje transparentnosti u finansijskom sistemu i oštrijeg kažnjavanja crnoberzijanstva.

Prethodni tekstIndijski proizvođači poljomehanizacije na 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu (13-19. maj 2017)
Sledeći tekstIndija i Rusija će sa zajedničkom posadom leteti na Mars?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime