Indija podigla tarife na luksuz

Vlada indijskog premijera Narendre Modija je danas, u sklopu federalnog bužeta, podigla uvozne tarife za skoro 75 artikala, uključujući zlato i automobilske delove, i povećala poreze za nabogatije kako bi smanjila budžetski deficit.

Uvozne carine na zlato i druge plemenite metale povećane su na 12,5 odsto sa dosadašsnjih 10 odsto, a uveden je i uvozni porez od jednog rupija po toni sirove nafte u nastojanju da se uvećaju budžetski prihodi, prenosi agencija Rojters.

Vlada je, takodje, povećala porez na dohodak gradjana sa godišnjim prihodom od preko 20 miliona rupija (291.930 dolara), pa će se na prihode izmedju 20 i 50 miliona rupija primenjivati poreska stopa od 25 odsto, a na prihode od preko 50 miliona rupija poreska stopa od 37 odsto.

U nastojanju da ponovo podstakne investicije koje su na najnižem višegodišnjem nivou, vlada je takođe nagovestila da će stranim investitorima omogućiti veću ulogu u indijskim sektorima osiguranja i avijacije, koji su već decenijama pod čvrstom kontrolom države.

Indijska ministarka finansija Nirmala Sitaraman je predloge predstavila u parlamentu tokom prezentacije budžeta za fiskalnu godinu koja se završava 31. marta 2020. godine.

Premijer Modi je nedavno kao cilj postavio da indijska ekonomija dostigne vrednost od 5.000 milijardi dolara do 2024/2025. godine umesto sadašnjih 2.700 milijardi dolara.

To će, kako se navodi u izveštaju vlade, biti postignuto kroz veće investicije, uštede i izvoz.

(Tanjug)

Prethodni tekstIzveštaj UN: Indija do 2027. godine postaje najmnogoljudnija zemlja
Sledeći tekstIzraelska pivara izvinila se Indiji zbog Gandijeve slike na pivu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime