Indija predstavila svoj arsenal oružja

Indijska vojna moć i kulturna raznolikost bili su uveliko predstavljeni u glavnom gradu Nju Delhiju tokom bleštave proslave 68. Dana republike kojim se obeležava usvajanje najdužeg ustava na svetu.

Ovim ustavom je zemlja, potkontinent (3,3 miliona kvadratnih kilometara), dobila instrument za samostalno upravljanje posle 300 godina britanske kolonijalne vlasti. Sitna kiša i oblaci nisu pomeli entuzijazam hiljada gledalaca koji su duž Rađgata („Kraljevske ulice“) centralne avenije 14-milionskog velegrada, pratili jednoipočasovnu paradu istorijskog i umetničkog nasleđa drugog najmnogoljudnijeg (preko 1,25 milijardi) naroda na svetu.

Indija je predstavila arsenal oružja domaće proizvodnje, poput dalekometnih topova i lakih lovačkih mlaznih aviona Teđas, iskazujući svoje mogućnosti proizvođača savremene vojne opreme. Uz to su išli jurišni helikopteri u niskom letu, ali i granične konjičke i jedinice kamilara na raskošno ukrašenim životinjama, igrači i pokretne platforme na kojima su prikazana industrijska, kulturna i obrazovna dostignuća 17 saveznih država iz sastava indijske Unije.

Svake godine indijske vlasti pozivaju glavnog gosta iz inostranstva što pokazuje koga žele da privuku i ko im je diplomatski važan. Tako je 2015. Sa premijerom Narendom Modijem u prostoru zaštićenom neprobojnim staklom na Rađgatu sedeo američki predsednik Barak Obama, a prošle francuski, Fransoa Oland. Ove godine je čast pripala prestolonasledniku Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), princu Zajedu Al Nahjanu. Na prijateljski gest su u UAE uzvratili, pa je najviša zgrada u svetu Burdž Kalifa u Dubaiju, bila veče uoči proslave osvetljena trobojnom indijskom zastavom. Indija očekuje finansijska ulaganja i energetsku sigurnost iz zemalja Zaliva.

Govoreći uoči praznika, predsednik Indije Pranab Mukerđi je kazao da je najmnogoljudnija demokratija na svetu, zahvaljujući snažnim institucijama tokom proteklih decenija bila oaza stabilnosti u nemirnom regionu. Zemlja je od 360 miliona žitelja 1951, izrasla na gotovo 1,3 milijarde, ali je ipak dohodak po stanovniku udesetostručen, siromaštvo je umanjeno za dve trećine, prosečan životni već je više nego udvostručen, a stopa pismenosti uvećana četiri puta. Indija se danas među glavnim privredama sveta najbrže razvija (7,2 odsto prošle godine). Ta zemlja je druga u svetu po broju naučnika i stručnjaka tehničkog profila, ima treće po veličini oružane snage, šesti je član kluba nuklearnih sila, kao i zemalja koje su u svemirskoj trci, te 10 industrijska sila. Od zemlje koju su razdirale gladi, postala je vodeći izvoznik hrane.

No, Mukerđi, uspešni minister finansija, pre nego što je postao simbolički šef države, upozorio je da u Indiji rat protiv siromaštva nije okončan. Petina sunarodnika i dalje živi ispod linije siromaštva, naveo je predsednik Republike.

Predsednik Mukerđi je ocenio da je najveća snaga Indije „naš pluralizam i njena društvena, kulturna, jezička i religiozna raznolikost. Tradicionalno, mi smo uvek slavili Indusa sa ‘argumentima’, a ne ‘netrpeljivog’. Različita gledišta, misli i filozofije su se vekovima miroljubivo nadmetali. Mudar i tankoćudan um su potrebni za cvetanje demokratije. Više od jedinstva ideja, zdrava demokratija traži sklad vrednosti tolerancije, strpljenja i poštovanja drugih,“ poručio je Muherđi, koji je član opozicione Kongresne partije.

Predsednik Mukerđi i premijer Modi su povodom praznika dobili među ostalima čestitku predsednika Vladimira Putina. Specijalno i privilegovano strateško partnerstvo između Rusije i Indije je nepromenljivi prioritet u spoljnoj politici Moskve, poručio je predsednik Putin.

Nekoliko dana ranije je pažnju privukao poziv novog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa premijeru Modiju da ga poseti kasnije ove godine. Dvojica lidera su telefonom razgovarali o saradnji u oblasti privrede i odbrane. Razmatrane su i bezbednosne prilike u Južnoj i Centralnoj Aziji, regionu u kome su Avganistan, gde američke trupe ratuju protiv militantnih talibana i Pakistan, arhineprijatelj Indije, koji, takođe, poseduje nuklearno oružje. Dvojica lidera su “ zaključili da SAD i Indija stoje rame uz rame u globalnoj borbi protiv terorizma,“ navedeno je iz Bele kuće.

(Danas)

Prethodni tekstBasmati pirinač – hrana, izvor energije i lek
Sledeći tekstOvo je čuvena indijska dijeta kojoj se svet klanja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime