Basmati pirinač – hrana, izvor energije i lek

Foto: sebpowen/pixabay.com

Pirinač je poreklom iz Kine i Indije, a koristi se za ishranu u celom svetu.

Latinski naziv za pirinač je Oryza sativa. Koristi se za ishranu, u medicini i u kozmetici. To je osnovna hrana više od polovine čovečanstva. U ishrani se koristi: kao jelo, supa, prilog uz jelo (meso, riba, povrće, pečurke), kao salata, sa mnogim začima ili kao poslastica, a dobar je za dijetalnu ishranu.

Sorte

Prema obliku zrna, razlikujemo dugi i okrugli pirinač.

Po boji, pirinač može biti: beo, mrki ili braon.

Poznate sorte kod nas po nazivima su: italijanski arborio, kočanski, slatki pirinač, jasmin, crveni pirinač, basmati…

Smatra se da u svetu ima oko 8.000 vrsta pirinča.

Sastav

Pirinač u sebi sadrži hranljive (lekovite) sastojke: vitamine, ugljene hidrate, minerale, biljna vlakna i masti, korisne metale u mikrokoličinama potrebnih organizmu.

Lekovito dejstvo

Pirinač sadrži dosta lekovitih materija i povoljno deluje na organizam: kod kožnih bolesti, kod kardio-vaskularnih bolesti, kod bolesti organa za varenje, kod disajnih organa, kod bolesti bubrega i mokraćnih kanala, kod problema sa kostima, dijabetesa, „ženskih bolesti“, problema sa pamćenjem i glavobolje, plodnosti, stresa, nesanice, poremećaja metabolizma i kod nekih malignih bolesti.

Način delovanja

Pirinač je izvor energije, ali i odličan antioksidant i povoljno deluje na metabolizam. U organizmu ima veliki nivo iskorišćenosti. Dobar je za ishranu dijabetičara, pošto ne povećava nivo šećera niti holesterola u krvi, ali se preporučuje i sportistima. Deluje umirujuće na mozak, nervni sistem i ublažava depresiju.

Indijski pirinač

O „indijskom pirinču“ ili duguljastom pirinču malo se zna u našim krajevima.

Basmati pirinač: vrlo je aromatičan i tokom pripreme božanstveno miriše. Ime je dobio po indijskoj reči za miris, basmati.

Mirisni pirinač pri kuvanju miriše, aromatičan je i podstiče glad. Zrno mirisnog pirinča nije toliko dugačko kao kod basmati pirinča, a kuvano je malo lepljivije.

Basmati pirinač

Basmati je unikatna vrsta pirinča i najviše se koristi u indijskoj kuhinji, a ima duga, tanka zrna i prepoznatljiv ukus i miris. Poznat je i kao “popkorn pirinač”, veoma je cenjen zbog svog mirisa, ukusa i izgleda. Pravi basmati pirinač gaji se u Indiji i Pakistanu (beli i smeđi), iako su mnogi hibridi uzgajani i u drugim delovima sveta (teksmati u Teksasu).

Najkvalitetniji basmati pirinač raste u podnožju Himalaja, a prepoznatljiv miris i ukus posledica su minerala iz reka u čijoj blizini se ovaj pirinač uzgaja. U indijskoj kuhinji basmati pirinač se upotrebljava kao prilog vrlo začinjenim jelima, a najčešće uz kari. Pogodan je i za pripremu pudinga od pirinča.

Smeđi pirinač sadrži oko 20% više vlakana u odnosu na većinu ostalih vrsta smeđeg pirinča.

Važno pitanje koje se postavlja o svakom pirinču jeste koliko je prerađen (mlevenje i poliranje). Površinski, najizloženiji sloj pirinča, odnosno ljuska, otklanja se kako bi bio napravljen smeđi pirinač. Smeđ pirinač celog netaknutog zrna okružen je slojevima mekinje.

Da bi se proizveo beli pirinač, slojevi mekinja moraju biti skinuti. Većina klica u zrnu je uklonjena tokom procesa abrazivnog mlevenja.

Mekinje, klice i slojevi aleurone sadrže masti koje se nalaze u piinču i izvor su vitamina rastvorljivih u mastima kao što je vitamin E i druge hranjive materije.

Ako su visokomasne komponente pirinča netaknute, rok trajanja znatno opada; pa zato „proizvođači vole“ da uklone mekinje, klice i aleurone slojeve riže, iako ovaj proces smanjuje hranljivu vrednost.

Najviše hranjivih materija ima pirinač celog zrna, minimalno mleven i nepoliran ili polupoliran,bez obzira na to da li je basmati, jasmin ili neka druga vrsta.

Kuvanje basmati pirinča

Kuvanje basmati riže je jedna vrsta majstorije. Savršeno kuvani basmati pirinač treba biti mekan, paperjast i razdvojenih zrna.

Da biste to postigli, koristite najkvalitetniji indijski basmati pirinač.

Perite pirinač nekoliko minuta da se oslobodi skroba i da ne bude ljepljiv.

Pre nego što sipate vodu, pirinač posolite, kako bi zrna upila so.

Koristite čvrst, težak poklopac ili aluminijsku foliju, kako para ne bi izlazila i da bi se pirinač pravilno skuvao.

Zanimljivosti

U poslednje vreme sportisti i bodibilderi pokazuju veliko interesovanje za basmati pirinač pa ga svrstavaju u svoje jelovnika. Basmati pirinač smatra se najkvalitetnijom vrstom pirinča u svetu, zato je i znatno skuplji u odnosu na druge vrste. Basmati pirinač možemo prepoznati po krupnijem i izduženijem zrnu, prepoznatljivom ukusu i mirisu.

Za mnoge je upravo basmati pirinač najukusnija i najmirisnija vrsta pirinača.

Ključna karakteristika ovog pirinča je glikemijski indeks. U tom pogledu basmati pirinač je poželjna namirnica na tanjiru. Basmati pirinač, za razliku od običnog, neće brzo podići nivop glukoze u krvi, što povoljno deluje na zdravlje.

Preporuka

Uz sve već navedeno, možemo zaključiti da je basmati pirinač odličan izvor energije.

Bogat je ugljenim hidratima i proteinima, a sadrži male količine masti i nema holesterola. Ne sadrži ni gluten, što ga čini idealnim za osobe koje nisu tolerantne na gluten.

Prethodni tekstNajmisterioznija sela
Sledeći tekstIndija predstavila svoj arsenal oružja

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime