Indija privlači fudbalere

Foto: damonnofar/pixabay.com

Bez obzira na to što se na FIFA rang-listi konstantno oko 150. mesta, Indija je uspela da privuče pažnju, ponajpre zbog činjenice da je svetska ekomonska velesila.

Fudbal je masovni fenomen i shodno tome traži nova područja. Posle SAD, Kine, Bliskog Istoka, došao je red i na Indiju. Pre dve godine startovala je profi liga (ISL) u zemlji koja ima 1.276, 267 (druga na svetu) stanovnika, sedma je po veličini u svetskim okvirima, što je svakako ogroman potencijal.

Išli su logikom da ako imaju isplatljiv Bolivud (a ne Holivud), onda i u fudbalu mogu da osnuju Premijer ligu. Odmah je izazvala pažnju javnosti i privukla jake sponzore.

Najveći problem, u startu, bila je popularnost kriketa. U ostalim zemljama u razvoju (osim SAD) fudbal nema konkurenciju. U kriket ligi se takmiči osam franšiza, privlači najbolje igrače i vrednost lige je oko četiri milijarde evra! Sponzori su „Pepsiˮ, „Vodafonˮ, „Soniˮ…

Po istom ustrojstvu krenula je i fudbalska liga sa klubovima koji predstavljaju različite regije. Igra se kada prođu letnji monsuni.

Klubovi su najpre morali da ispune finansijske uslove i plan razvoja mladih igrača regije iz koje dolaze. Na startu su licitirani od kriket igrača i zvezda Bolivuda, plus domaće i strane korporacije. Atletiko Madrid, Fiorentina i Fejenord obezbedili su procente u klubovima iz Kolkate, Punea i Nju Delhija. U njima su prepoznali šansu za ekspanziju tržišta. Tako je pod svoju „šapuˮ Kerala Blasters iz Kočija stavio najpoznatiji kriket igrač Sačin Tendulkar za kog se smatra da je najpoznatiji Indus posle Mahatme Gandija.

Naredni preduslov bio je dovođenje svetske zvezde koja je bar jednom igrala na velikom takmičenju. Tako su se u Indiji obreli Dejvid Džejms, Rober Pires, Luis Garsija, Joan Kapdevilja, Frederik Ljungberg, David Trezege, Alesandro del Pjero…

Njima su prijali finansijski izdašni ugovori. Već su bili u godinama kada na višem nivou nisu imali šta da traže. Ustvari, njihova uloga bila je promotivno-edukativna. Startni nivo podrazumevao je, uz zvezdu, još sedam stranaca i 14 domaćih fudbalera od kojih četiri moraju da budu iz lokalne zajednice.

Sistem takmičenja je svako sa svakim, a onda četiri najbolja tima igraju polufinale i jednu finalnu utakmicu. Prvi šampionat pripao je Atletiko de Kolkati (1:0 Kerala), a drugi timu Čenaja (3:2 Goa).

Indija ipak nije meka. To su osetili mnogi fudbaleri koji su se kratko zadržali, ali još uvek ima asova željnih izazova. Čenaj je godinama profitirao od golova Mendoze (Kolumbija) koji se preselio u Njujork Siti. Asovi su odlazili (Hjum Ponferadina, Reinaldo Boavista), ali su se brže-bolje vratili u Indiju ili su samo prodefilovali poput Elana, Mutua, Dagnala, Santosa, Učea.

Dolaze i „nove“ zvezde poput Forlana, Malude, Poštige, Blasija, trenera-početnika Cambrote, nekada sjajnog igrača Stiva Kopela…

(vesti-online)

Prethodni tekstĐumbir – začin nad začinima
Sledeći tekstSrpska teniserka Ana Ivanović očarana Indijom (foto)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime