Đumbir – začin nad začinima

Foto: 683440/Pixabay.com

Đumbir (Zingiber officinale) je poznat kao začin, ali i kao lek više od 3.000 godina.

Poreklom je iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu i lečenje u celom svetu. Najviše se gaji i koristi u Indij, ikao začin i kao lek u tradicionalnoj medicini.

Đumbir je tropska začinska višegodišnja biljka slična trsci. Narasta do visine od oko jednog metra, a koren je debljine nekoliko santimetara, mesnat i dužine oko 20 santimetara. Za ishranu i kao dodatak jelima koristi se koren i rizom pošto je jako aromatičan i sadrži mnoge korisne sastojke. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbir čine veoma prijatnim.

Aroma mu je blago pikantna i ljutkasta. Koristi se za slatkasto-kisele salate, kompot, pirinač, meso, ribu i živinu. Đumbir odlično ide sa kardamonom, korijanderom, biberom i cimetom. Voćnim salatama i sutlijašu daje interesantnu notu.

Korisni sastojci

Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a da ih najviše ima u korenu:

  • belančevine
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • biljni hormoni
  • gingerol
  • zingeron
  • enzimi
  • eterična ulja

Interesantno je da đumbir u sadejstvu sa drugim lekovitim biljkama i lekovima značajno pojačava njihovo lekovito dejstvo.

Primena u ishrani

Koren đumbira se koristi kao dodatak jelima, kolačima, čaju, pivu ili likerima.

Kao začin, đumbir se naročito koristi u indijskoj kuhinji za spravljanje: soseva, preliva, jela od povrća, jela od pirinča, jela od mesa, divljači i raznih poslastica.

Na ceni je i hleb sa ukusom đumbira (dodaje se u testo).
Jelu se dodaje prah ili sitni komadići đumbira, a može se dodati i narendani koren.

Korišćenje

Za lečenje se koristi koren (svež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja ili čajevi na bazi đumbira. Koren ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, belim lukom i drugim biljkama. Pored toga što se đumbir koristi kao lek koji se guta (pije), đumbirovi sastojci se koriste za spravljanje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju. Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.

U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavetovati sa lekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da đumbir sprečava (smanjuje) zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti upotrebu.

Lekovito dejstvo

Đumbir pomaže kao lek za mnoge bolesti i tegobe:

  • anoreksija
  • astma
  • bolovi u zglobovima
  • bolovi kičme
  • bolesti krvnih sudova
  • bolesti usta i organa za disanje
  • bronhitis, prehlade i grip
  • glavobolja
  • gljivične infekcije
  • gorušica (žgaravica)
  • grčevi
  • gubitak apetita
  • dezinterija
  • dijabetes
  • edemi
  • zatvor
  • zubobolja
  • jutarnja mučnina i mučnina u vožnji
  • infekcije mokraćnih puteva
  • infarkt
  • kamen u bubregu ili žučnoj kesi
  • kašalj
  • kolika
  • kurje oči
  • malarija
  • menstrualne tegobe
  • migrena
  • moždani udar
  • mučnine izazvane hemoterapijom
  • nadutost i gasovi
  • nadražena creva
  • nesanica
  • osteoartoza
  • poremećaj metabolizma
  • povišena temperatura
  • poremećaj krvnih sudova (tromboza)
  • povišeni nivo holesterola i triglicerida
  • potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma
  • problemi sa varenjem
  • problemi sa kosom
  • problemi sa žučnom kesom
  • problemi sa jetrom, prostatom i želucem
  • problemi sa nervima
  • problemi sa cirkulacijom
  • proliv
  • protiv stresa (inhalacija)
  • razne infekcije i upale
  • regulisanje šećera u krvi
  • reumatske promene
  • sprečavanje ugrušavanja krvi
  • stabilisanje crevne flore
  • stomačni bolovi
  • ukočeni mišići
  • upala jajnika

Obloge

Obloge od đumbirove vode koriste se protiv reumatičnih bolova, suženih krvnih sudova, stomačnih tegoba, napetosti mišića, bronhitisa i asmatičnih napada, gljivičnih infekcija, kao i za regeneraciju tkiva.

Zaključak

Na osnovu starih narodnih predanja ali i najnovijih naučnih ispitivanja i navedenih osobina, može se slobodno reći da je đumbir veoma lekovita biljka. Đumbir povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.

Kao i prilikom upotrebe svih lekovitih biljaka, treba biti oprezan i prilikom samoinicijativne upotrebe đumbira i treba se posavetovati sa lekarima, farmaceutima, nutricionistima, aromaterapeutima ili homeoterapeutima.

Prethodni tekstŽena naučnik koja je odvela Indiju u svemir
Sledeći tekstIndija privlači fudbalere

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime