Žena naučnik koja je odvela Indiju u svemir

Foto: Youtube/Printscreen

Pre dve godine indijski naučnici uspešno su poslali satelit u orbitu oko Marsa, a fotografija koja je prikazala žene naučnike, obučene u predivni sari sa cvećem u kosi, snimljena u indijskoj Organizaciji za kosmička istraživanja (ISRO) u južnom gradu Bangaloru, obišla je svet.

Iz ISRO je kasnije objavljeno da su žene koje su uslikane administrativno osoblje, ali su potvrdili da je zaista bilo nekoliko žena naučnika koje su radile na misiji i bile u kontrolnoj sobi u vreme lansiranja.

Misija je započeta u aprilu 2012. godine, a naučnici su imali samo 18 meseci vremena za lansiranje satelita u orbitu.

„To je bio veliki izazov, realizovati projekat u to vreme. Imali smo puno posla u kratkom periodu“, izjavili su naučnici, a preneo BBC.

Kao devojčica odrasla u severnom indijskom gradu Luknov, naučnica Ritu Karidal je strastveno posmatrala nebo i razmišljala „o veličini Meseca, zbog čega se povećava i smanjuje.“ Nakon završetka fakulteta, gde je uspešno diplomirala u domenu fizike i matematike, ona kaže: „Prijavila sam se za posao u ISRO i tako sam postala naučnik“.

Sada, 18 godina kasnije, Karidal je radila na nekoliko projekata u ISRO, uključujući i prestižnu misiju slanje orbite u svemir, koje je nju i njene kolege stavilo u centar pažnje.

Iako su žene naučnici deo misije od samog početka, Karidal kaže da je do uspeha došla zahvaljujući timskom radu.

„Sedeli smo sa inženjerima i razmišljali, bez obzira na vreme, često smo radili i vikendima.

Majka dvoje male dece, Karidhal kaže da nije bilo lako da se održi ravnoteža između posla i privatnog života. „Dobila sam podršku moje porodice, bez njih ne bih mogla da uspem“.

„Osećam se ponosno zbog našeg dostignuća. Ponekad se osećam i polaskano, ali nekada mi je i neprijatno,“ kaže ona, smejući se. „Način na koji vas ljudi gledaju, to je sasvim drugačije. Ljudi me prepoznaju zato što sam naučnik. I uživam u tome u potpunosti.“

Prethodni tekstAmbasadorki Indije dodeljeno turističko priznanje “Zlatna Amfora”
Sledeći tekstĐumbir – začin nad začinima

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime