Indija produžila zabranu kretanja posle skoka broja novozaraženih

Indija je produžila gotovo dvomesečnu zabranu kretanja za još dve nedelje, pošto je registrovano blizu 5.000 novozaraženih koronavirusom.

Vlasti su međutim navele da će ograničenja biti ublažena u oblastima s niskim rizikom od širenja zaraze, radi podsticanja ekonomske aktivosti.

I dalje neće biti ni domaćih ni međunarodnih letova, dok će metroi, škole, fakulteti, hoteli i restorani ostati zatvoreni širom zemlje, objavile su vlasti.

Veliki gradovi Nju Delhi, Mumbaj, Čenaj i još neki i dalje se bore da stave pod kontrolu zarazu epidemiju koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja Indije saopštilo je danas da je u zemlji zabeležen rekordni skok broja zaraženih na dnevnom nivou, sa gotovo 5.000 novoobolelih u prethodna 24 časa.

Broj do sada zaraženih osoba u Indiji povećan je na više od 90.000, od kojih je umrlo gotovo 3.000. Indija je od juče pandemijom najteže pogođena azijska zemlja, pošto je pretekla Kinu, iz koje se novi koronavirus raširio po svetu.

Kada je zabrana kretanja uvedena 25. marta, Indija je prema zvaničnim podacima imala manje od 500 potvrđenih slučajeva zaraze i devet smrtnih slučajeva od bolesti kovid-19.

Vlada je 4. maja ublažila oštra ograničenja uvedena radi suzbijanja koronavirusa, dozvolivši otvaranje malih prodavnica u naseljima, obnovu proizvodnje u fabrikama i poljoprivrednih aktivnosti u ruralnim oblastima.

(Beta/AP)

Prethodni tekstCiklon preti Indiji: počela evakuacija stanovništva (video)
Sledeći tekstIndija: Baka usred pandemije virusa korona prodaje doručak za jedan dinar

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime