Indija slavi vek i po od rođenja Gandija (foto, video)

Mahatma Gandi, poznat kao „otac nacije” rođen je 1869., na današnji dan, pre tačno 150 godina. Njegov dan rođenja je veliki nacionalni praznik u Indiji i obeležava se molitvama za mir, svečanim ceremonijama i raznim drugim događajima širom zemlje, preneo je Si-En-En.

Gepostet von India in Serbia (Embassy of India, Belgrade) am Dienstag, 1. Oktober 2019

I Ujedinjene nacije su proglasile 2. oktobar za Internacionalni dan nenasilja, u čast Gandija koji se celog života zalagao za mir među ljudima.

Gandi je rođen kao Mohanda Karamčand Gandi, a od 1914. godine je postao poznat kao Mahatma Gandi što se prevodi kao „velika duša”. Bavio se advokaturom, politikom, bio je društveni aktivista i pisac.
Video Player

Vremenom je postao vođa nacionalnog pokreta koji se borio protiv britanske vladavine Indijom ali isključivo na nenasilan način. Ubrzo po dobijanju nezavisnosti Indije Gandi je ubijen, 30. januara 1948. godine. Gandi je svojim radom bio velika inspiracija drugim svetskim političarima, borcima za ljudska prava, kao što su bili Martin Luter King u SAD i Nelson Mandela u Južnoafričkoj Republici.

Ove godine indijska vlada obeležava 150 godina od rođenja Gandija na nacionalnom nivou ali i šire kako bi širili njegovu poruku o nenasilju širom sveta.

(Aleksandar Todorović, „Политика“)

Prethodni tekstGandi i indijski pokret za nezavisnost
Sledeći tekstTuristi hrle u Gandijev muzej

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime