Indija želi da postane prva zemlja koja će u potpunosti koristiti LED rasvetu

Foto: Pixabay.com/Pexels

Indijski Ministar energetike Pijuš Gojal izjavio je da će Indija verovatno postati prva zemlja na svetu koja će do 2019.godine koristiti isključivo LED rasvetu za sve potrebe, što će omogućiti državi da uštedi više od 6,26 milijardi dolara godišnje.

Državno preduzeće za energetsku efikasnost (EESL) potpisalo je ugovore sa naftnim kompanijama IndianOil, Bharat Petroleum i Hindustan Petroleum koji se tiču prodaje LED sijalica, ugradne i spoljne rasvete kao i ventilatora za više od 54.500 benzinskih pumpi. U prvoj fazi LED osvetljenje i energetski efikasna oprema će biti postavljena u saveznim državama Utar Pradeš i Maharaštra. Nešto kasnije očekuje se maloprodaja ovih proizvoda na svim benzinskim pumpama širom zemlje.

Indijski Ministar za naftu & gas Darmendra Pradhan, ovom prilikom je izjavio da će uskoro
sve benzinske pumpe imati zajedničke informatičke uslužne centre (CSC). CSC je vrsta bankomata koji će omogućiti građanima da se registruju i apliciraju za subvencije i ujedno vrše plaćanja svojih računa za električnu energiju.

Klasični bankomati su već prisutni na benzinskim pumpama, tako da će CSC usluge pokriti
svakodnevne potrebe prosečnog građana. Trenutno, preko UJALA programa subvencija, distribuirano je preko 255 miliona LED sijalica, više od 3,1 miliona LED cevnih lampi i oko 1,15 miliona energetski efikasnih ventilatora. Zahvaljujući ovom programu, godišnja ušteda električne energije iznosi preko 33,4 miliona kWh. Procene su da ukupna godišnja vrednost
uštede iznosi preko 2,1 milijardi dolara i utiče na smanjenje emisije 270,000 tona ugljen- dioksida.

Prethodni tekstEmisija „Učimo od Indije“
Sledeći tekstDivali 2017: napravite savršenu zabavu za Divali

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime