Indijac Anirudha Rajput – na čelu Međunarodne pravne komisije UN

Foto: twitter.com/AkbaruddinIndia

Mladi indijski pravnik Anirudha Rajput pobedio je na izboru Generalne skupštine UN za članstvo u Komisiji za međunarodno pravo, sastavljenoj od pravnih eksperata, dobivši najveći broj glasova u Azijsko-pacifičkoj grupi.

Rajput (33) se našao među 34 člana koje je Generalna skupština UN izabrala za Komisiju za međunarodno pravo, organ UN zadužen za razvoj i unapeđenje međunarodnog prava.

Novoizabrani članovi imaće petogodišnji mandat sa sedištem u Ženevi od početka januara 2017.

Članove su izabrali predstavnici pet geografskih grupacija Afrike, Azije i Pacifika, Istočne Evrope, Latinske Amerike i Kariba i zapadnoevropskih država.

Rajput je nakon tajnog glasanja dobio 160 glasova i tako se našao na vrhu Azijsko-pacifičke grupe.

Kao jedan od najmlađih u ovom telu starom skoro 70 godina, g. Rajput je prvi kandidat Indije u Komisiji, rekao je stalni predstavnik Indije u UN, ambasador Sied Akbarudin novinskoj agenciji PTI.

Priznati advokat Vrhovnog suda Indije, g. Rajput je ujedno i prvi indijski kandidat izabran izvan bliskog kruga pravnika Ministarstva spoljnih poslova.

Kao osnivač Londonske škole za ekonomiju i političke nauke, g. Rajput bio je i član ekspertske grupe koju je Komisija Indije imenovala da prouči i analizira Ugovore o bilateralnim investicijama u Indiji 2015. godine.

Napisao je nekoliko knjiga, akata, članke, radove objavljene u zbornicima i predstavljene na različitim pravnim skupovima. Njegova oblast – ekspertiza međunarodnih zakona – obuhvata izvore međunarodnog prava, međunarodnu arbitražu, pravo na mora, pravo na upotrebu sile, zakon UN i praksu u međunarodnom trgovinskom pravu (WTO zakon).

Odgovarajući na čestitku ambasadora Singapura u UN Burhana Gafura povodom Rajputovog izbora, g Akbarudin je izjavio: „Mi smo duboko zahvalni na podršci mnogih prijatelja Indije koji su omogućili da Rajput bude ubedljivo izabran.“

Japanski kandidat Šinia Murase bio je drugi po broju glasova u Azijsko-pacifičkoj grupi sa 148 glasova, zatim Mahmud Daifalah Hmoud iz Jordana i HUIKANG Huang iz Kine sa 146 glasova, predstavnik Koreje dobio je 136 glasova, Ali bin Fetais Al-Marri iz Katara – 128 glasova i Hong Tao Nguien iz Vijetnama – 120 glasova.

Prethodni tekstKiran Mazmudar Šo – ponos Indije
Sledeći tekstRadžastan – biser Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime