Kiran Mazmudar Šo – ponos Indije

Foto: facebook.com/KiranShaw

Dr Kiran Mazmudar Šou – dokaz je da i žene mogu biti moćne i uspešne. Ona je poslovno najuspešnija i najbogatija žena u Indiji. Osnivač je, direktor i predsednik najveće indijske biotehnološke kompanije „Biokon“.

Kiran je rođena 23. marta 1953. u Bangaloru u Indiji, a nakon završene srednje škole, sanjala je o tome da postane lekar, ali je odlučila da ide na koledž i postane na zoolog. Godine 1973. diplomirala je sa najvišim ocenama i nastavila studije na Univerzitetu u Melburnu. Dve godine kasnije, ona je postala specijalista u oblasti pivarstva i radila je u toj struci 4 godine, a potom promenila radno mesto i zaposlila se u kompaniji „BIOCON biochemicals Limited“, koja se nalazila u Irskoj.

Iste godine osnovala je „BIOCON“ u Indiji. Iako je u početku Kiran bila suočena sa ozbiljnim finansijskim poteškoćama, ona nije očajavala. Počela je da radi sve više i ubrzo je izgradila uspešnu kompaniju – jednu od vodećih u zemlji.

Već 2004. godine Kiran Mazumdar-Šo postala je najbogatija žena u Indiji, a od 2005. do 2010. godine sprovela je više naučnih istraživanja. Godine 2007. „BIOCON“ je priznat kao jedna od vodećih kompanija u oblasti biotehnologije. Sada je Kiran odgovorna za imidž ove kompanije, njen inovativni razvoj, poslovne poduhvate na novim tržištima.

Kiran je osnovala i „BIOCON“ fondaciju, koja se bavi problemima životne sredine i zdravlja, pružajući podršku onima kojima je ona potrebna. U 2007. godini, ona je osnovala Centar za tretman raka u Bangaloru.

Kiran Mazumdar-Šo dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a nalazi se i na Forsovoj listi 100 najuticajnijih žena (2013).

Nedavno je dobila i najveće francusko civilno priznanje, Orden Legije časti (Chevalier de la Legion d’Honneur, Knight of the Legion of Honour).

Ovaj orden predstavlja priznanje za izuzetan doprinos Kiran Mazumdar-Šo, njenu posvećenost u oblasti bionauke i inovativna istraživanja u ovoj oblasti.

Priznanje se odnosi i na njena dostignuća u biomedicini i posvećenost pružanju pristupačne i kvalitetne zdravstvene zaštite.

Pružajući inovativne i pristupačne medicinske tretmane pacijentima obolelim od teških i vrlo rasprostranjenih bolesti kao što su dijabetes, rak i autoimune bolesti, Kiran Mazumdar-Šo napravila je zavidnu razliku u kvalitetu života mnogih obolelih.

Prethodni tekstSećanje na Indiru Gandi
Sledeći tekstIndijac Anirudha Rajput – na čelu Međunarodne pravne komisije UN

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime