Indijska država Kerala obezbedila besplatan internet

STANOVNICI indijske države Kerala dobili su uzbudljive vesti, budući da je država odlučila da do svakog domaćinstva dovede internet koji će biti ili potpuno besplatan, ili će zahtevati simboličnu nadoknadu.

Za 1,2 miliona porodica koje žive ispod linije siromaštva usluga će biti besplatna, dok će ostali plaćati simbolične sume, a za brzinu od 100Mbps. Radi se o mreži velikog kapaciteta – Kerala Fiber Optic Network (ili KFON) – koja se zasniva na optičkim tehnologijama, i čija je izgradnja procenjena na 217 miliona dolara. Projekat je počeo još 2017. godine, a ako sve protekne po planu očekuje se da bude završen do kraja decembra.

U septembru je u Indiji pristup internetu proglašen delom ljudskih prava na obrazovanje i slobodu govora, a nakon što su Ujedinjene nacije 2016. pristup internetu ubrojali u osnovna ljudska prava. Tako projekat stiže na vreme za 35 miliona građana, koliko ih živi u Kerali, a tu je i Wi-Fi projekat koji bi bežični internet trebalo da dovede do 30 miliona korisnika, a preko dve hiljade hot spot lokacija, sa 300MB besplatnih podataka.

(Novosti Online)

Prethodni tekstSi i Modi o unapređenju odnosa Kine i Indije
Sledeći tekstMaharadžina palata u Džaipuru oglašena za izdavanje (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime