Indijska novinarka Svati Šaturvedi dobila „Nagradu za hrabrost“

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) nagradila je četvoro novinara zbog njihovih istraživanja o „sajber-zlostavljačima, organizovanom kriminalu ili autoritarnim državama“.

Indijska novinarka Svati Šaturvedi dobila je „Nagradu za hrabrost“ zbog istraživanja onlajn napada na novinare.

„Primam desetine pretnji smrću svakog dana i 15 do 20 pretnji silovanjem. Nažalost, razvoj političke situacije u svetu je doveo do toga da se novinarima ponovo preti. Tužno je kada se hrabrošću smatra prosto obavljanje svog posla“, rekla je ona.

Iskusna filipinska novinarka Inde Espina-Varona je primila „Nagradu za nezavisnost“. Ona je istraživala maloletničku prostituciju i nasilje nad ženama u njenoj zemlji.

RSF su pohvalili i njen rad na obrazovanju u medijima. Espina-Varona je posle mizoginih komentara predsednika države Rodriga Dutertea pokrenula kampanju zaštite prava žena na društvenim mrežama.

„Nezavisnost je suština građanskog novinarstva. Mlade učim da koriste kritički duh i nadam se da će ih ova nagrada inspirisati“, navela je ona.

„Nagradu za uticaj“ je dobio malteški novinar Metju Karuana Galicija, koji je tokom svog rada za Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva učestvovao u šest velikih istraga, među kojima su i „Panamski papiri“. On je 2017. dobio Pulicerovu nagradu.

„Ovo smatram priznanjem da se borimo za pravednu stvar“, rekao je on i dodao da želi da „nastavi borbu“ za pravdu za svoju majku Dafne, takođe istraživačku novinarku koja je ubijena bombom u oktobru prošle godine.

Četvrta nagrada, „Duh RSF“, otišla je novinarki britanskog Gardijana Kerol Kedvoladr koja je otkrila ulogu firme Kembridž analitika u predizbornoj kampanji Donalda Trampa i referendumskoj kampanji zagovornika Bregzita.

Generalni sekretar RSF Kristof Deloar je pohvalio rad nagrađenih novinara i ostalih 12 kandidata koji se „bore protiv snaga koje žele da oslabe nezavisnost novinarstva, bili oni sajber-zlostavljači, organizovani kriminal ili autoritarne države“.

Prema podacima RSF, u 2018. je ubijeno 11 „novinara-građana“ i četiri njihova pomoćnika.

(N1)

Prethodni tekstNju Delhi zbog vatrometa u smogu
Sledeći tekstSektor medicinske opreme i aparata dostići će vrednost od 9,6 milijardi dolara u 2022.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime