Nju Delhi zbog vatrometa u smogu

Gust smog obavio je glavni grad Indije Nju Delhi a kvalitet vazduha pogoršao se na opasan nivo posle proslave hinduističkog festivala Divalija kada su desetine hiljada ljudi palile petarde.

Škole su zatvorene za praznik tako da su mnoga deca ostala u kućama da izbegnu zagađenje vazduha koje je dostigko do 681 sitnih čestica u Nju Delhiju, javila je američka ambasada, sa 200 prethodnog dana.

Ta količina je dvadeset puta viša nego što Svetska zdravstvena organizacija smatra bezbednom.

Vlada navodi da je jako zagađenje rezultat paljenja poljoprivrednog zemljišta i vatrometa. Indijski institut za tropsku meteorologiju saopštio je da se očekuje da će pojačan vetar razrediti zagađenje za dva do tri dana.

Indijske vlasti pokušale su da smanje prašinu polivanjem mnogih kvartova i izdavanjem naređenja graditeljima da prekriju građevinske lokacije. Elektrane na ugalj u glavnom gradu Indije su zatvorene.

Ministarstvo saobraćaja porverava da li autobusi koji ulaze u region imaju odgovarajuće dokumente o izduvnim gasovima.

Vlada je zabranila dizel vozila starija od 10 godina. Vlada je u sredu zabranila ulaz dizel vozila u Nju Delhi od 8. do 10 novembra da bi kontrolisala nivooe zagađenje. Dozvojava se samo onim dizel kamionima koji donose hranu, prenose mediji.

Prethodni tekstU napuštenim pogonima IMT-a kod Sečnja Indijci pokreću proizvodnju
Sledeći tekstIndijska novinarka Svati Šaturvedi dobila „Nagradu za hrabrost“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime