Indijska Tafe grupa želi da preporodi IMT

Foto: tpsdave/pixabay.com

Indijska grupa Tafe zainteresovana je za strateško partnerstvo ili kupovinu IMT-a u stečaju.

Oni žele da proizvode traktore pre svega za evropsko, ali i afričko i azijsko tržište, izjavio je direktor kompanije Tafe Kamal Ahuđa (Ahuja) koji je zadužen za Evropu.

„Tafe je i dalje zainteresovan za IMT i trenutno je u pregovorima sa Vladom Srbije”, rekao je Ahuđa, koji je učestvovao na Drugom zasedanju Biznis foruma Srbija – Indija.

Drugo zasedanje Biznis foruma Indija – Srbija je održano nakon nedavne posete premijera Srbije Aleksanda Vučića Indiji.

Ahuđa je rekao da pregovori sa Vladom Srbije teku dobro i izrazio očekivanje da će biti postignut dogovor o zajedničkom obnavljanju IMT brenda.

On, ipak, nije želeo da otkrije o kom tačno modelu saradnje se pregovara, kako kaže, stateškom partnerstvu ili kupovini IMT-a.

Ahuđa je rekao da je Tafe grupa velika indijska kompanija, najviše se bavi proizvodnjom traktora, ali i proizvodnjom dizel motora, baterija i akumulatora, kao i delovima za automobilsku i traktorsku industriju.

Tafe ima promet od 2,5 milijarde dolara godišnje i ima fabrike u Turskoj, Kini i Indiji, dodao je Ahuđa.

„Kada je reč o traktorima, mi u Srbiji od početka šezdesetih godina prošlog veka imamo saradnju sa IMT i IMR. IMT je trenutno u stečaju, ali mi imamo tehnologiju koja je slična IMT traktorima. Mi smo kao brend prisutni svuda”, rekao je Ahuđa Tanjugu.

Tafe bi, prema njegovim rečima, htela da proizvodi traktore u Srbiji kao „mejd in Serbia“ traktor da bi mogli da budu prisutni na tražištima gde bi bili konkurentniji.

„Jer, ne bi bilo carine, transport bi bio jeftiniji, a rok isporuke brži. IMT je u stečaju, ali mi smo i dalje zainteresovani za IMT da bi proizvodili traktore u Srbiji”, naveo je Ahuđa.

On kaže da je Tafe u saradanji sa IMT-om otkako je upostavljena saradnja napravio promet od oko 250 miliona dolara i da su zato i zainteresovani da obnove IMT brend.

Ahuđa je naglasio da Srbija ima strucnu radnu snagu koja je veoma kvalifikovana u toj industriji zbog dugogodišnjeg iskustva.

„Sa tog stanovišta bismo bili idealno pozicionirani da iz Srbije budemo prisutni u Evropi i eventualno Africi i Aziji, sa brendom IMT. A, koji će oblik biti, da li strateško partnerstvo ili će Tafe da otkupi IMT u stečaju još ne znamo pošto će to zavisiti od pregovora sa Vladom Srbije”, dodao je on.

(Tanjug)

Prethodni tekstIndija uspešno testirala rakete za presretanje
Sledeći tekstU 84-oj podučava mlade devojke tajnama streljaštva (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime