Indijski studenti postavili rekord u primeni robota za čišćenje površina

Stručnjaci tvrde da korišćenje robota može zameniti ručno čišćenje, ali i pomoći ljudima u čišćenju kanalizacionog otpada.

Studenti sa Indijskog instituta za tehnologiju u Madrasu (IIT-M) – postavili su nov azijski rekord u primeni broja robota za čišćenje površina.

Skoro 270 studenata iz Centra za inovacije Indijskog instituta za tehnologiju u Madrasu (IIT-M, CFI) napravilo je 45 robota nalik na mala vozila koji su imali rotirajuće „čistače“ i očistili područje veličine terena za badminton – postavivši time rekord.

Roboti su kontrolisani putem pametnih telefona i bluetooth-a. Svaki robot sastojao se od brzog motora u svom centru, imao dva rotirajuća „čistaća“, koji su usisavali prašinu u centralni usisni mehanizam s filterom u vakuumskom tunelu.

Prof B Ravindran, zaduženi za CFI, rekao je da je ovaj rekord najnoviji na listi dostignuća robotičkih grupa. „Robotika je jedna od najstarijih aktivnosti u IIT Madrasu. IIT-M timovi uspešno su učestvovali na različitim globalnim takmičenjima“, rekao je on.

Gaurav Lodha, izvršni direktor studije, naveo je koristi korišćenja robota. „Ovo je i tehnička obuka za studente koja će im predočiti osnove elektronike, robotike, automatizacije, bežične komunikacije, 3D štampanja, brze prototipizacije i softverskog modelovanja uz timski rad, upravljanje vremenom, rešavanje problema, komunikaciju i liderstvo“, rekao je.

Stručnjaci tvrde da korišćenje robota može dovesti do iskorenjenja ručnog čišćenja i pomoći ljudima u čišćenju kanalizacionog otpada.

Prethodni tekstDokumentarni film „Život Sardar Valabhai Patela“ u Osmoj beogradskoj gimnaziji
Sledeći tekstAmbasadorka Indije učestvovala na „Samitu ženskog liderstva“ 2017.

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime