Ginekolozi u Indiji oborili neobičan rekord

Indijski ginekolozi uspešno su za Ginisovu knjigu rekorda oblikovali najdužu liniju slažući higijenske uloške u obliku materice u svrhu promovisanja menstrualne higijene među mladima, piše list „The Hindu“ u digitalnom izdanju.

Više od 1.500 ginekologa okupljenih u Bangaloru na 62. Indijskom kongresu ginekologije iscrtalo je liniju dugu 1.078 metara za šta im je trebalo 10.105 higijenskih uložaka.

Kako bi skrenuli pažnju na zdravlje žena, linijom su napravili oblik materice i obeležili je porukom „Nothing’s more cuterus than your uterus“ (igra reči koja bi u slobodnom prevodu glasila: „Nema ništa važnije od tvoje materice“).

Prema rečima organizatora, higijenski ulošci biće donirani četiri škole koje će ih podeliti učenicama.

Podaci Nacionalnog zavoda za porodično zdravlje iz decembra 2017. pokazuju da samo 58 odsto žena u Indiji starosti između 15 i 24 godine koristi higijenske mere menstrualne zaštite.

U julu je Indija povukla sporni porez na higijenske uloške nakon snažne kampanje koju su predvodili aktivisti i zvezde Bolivuda u svrhu edukacije i osnaživanja žena.

Studije koju su sprovele organizacije WaterAid i UNICEF otkrile su da trećina devojaka u Južnoj Aziji tokom menstruacije ne pohađa nastavu.

(021.rs)

Prethodni tekstKritika indijskih naučnika
Sledeći tekstIndijski birjani s ribom

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime