Indijsko tržište zelene gradnje – u usponu

Foto: Pixabay.com/geralt

Indija je tržište u usponu kada je zelena gradnja u pitanju. Na ovogodišnjem rangiranju 10 zemalja po LEED (vođstvo u energetskoj efikasnosti i dizajnu) standardu od strane američke agencije (USGBC), Indija je zauzela treće mesto odmah iza prvoplasirane Kine i drugoplasirane Kanade.

Prema procenama, zgrade imaju udela od 1-3% u globalnoj emisiji štetnih gasova. Zeleni sertfikat potvrđuje da gradnja ne utiče na klimatske promene i da je izgrađena u skladu sa ekološkim, ekonomskim i društveno korisnim principima. Indija je među vodećim zemljama sa bruto 15 miliona m3 sertifikovanog LEED prostora i dodatnih 89.3 m3 kumulativnog LEED-sertifikovanog poslovnog prostora.

Ukupno 2,386 projekata je u izgradnji prema LEED standardu. Indija je takođe među vodećim zemljama u svetu kada je napredak u održivoj gradnji i projektovanje u pitanju.

Analitička firma koja je izdala izveštaj, koji se tiče trendova u zelenoj gradnji u 2016.godini tvrdi da će zemlje u razvoju nastaviti da budu motor razvoja ove industrije, i da će razvoj varirati od dvostrukog do šestostrukog rasta u odnosu na sadašnji nivo zelene gradnje.

Zahvaljujuči tražnji potrošača za zelenim građevinskim materijalima, ovaj segment je narastao na bilijonsku industriju širom sveta, dok su predviđanja da će tržište zelenih građevinskih materijala u Indiji do 2019.g. dostići vrednost od 234 milijarde dolara.

Prethodni tekstIndija je lider u potrošnji zlata
Sledeći tekstOtvaraju se tri nova instituta tradicionalne medicine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime