Ko sledi Gandija mora da bude samokritičan

U Indiji je počela svečana proslava Gandi Džajanti, obeležavanje 150 godina od rođenja Mahatme Gandija, jednog od osnivača savremene indijske države.

Predsednik Republike Ram Nath Kovind je na Radž Gatu, u istočnom delu glavnog grada Delhija, 2. oktobra odao poštu Gandiđiju, kako Indusi zovu uticajnog pobornika satjagrahe (nenasilnog protesta) na putu ka ostvarenju revolucije. Premijer Narendra Modi je to učinio na Gandi Smriti, gde je indijski nacionalista 30. januara 1948. ubio Gandija, koji je posle predvođenja pokreta za oslobođenje Indije od britanske vlasti nadahnjivao narode u svetu pod kolonijalnom vlašću da rade na vlastitoj nezavisnosti.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, dramaturg i filozof Rabindranat Tagore (1861-1941) saputnika Mohandasa Karančanda Gandija (1869-1948) nazvao je Mahatma, na sanskritu „velika duša“. U utorak su na svečanostima bile stotine miliona učenika, u naciji od preko 1,3 milijarde ljudi nastupale obučene kao Mahatma Gandi.

Jedna u nizu inicijativa pokrenutih za obeležavanje nacionalnog praznika „Gandi Đajanti“ je mogućnost da posetioci delhijskog Nacionalnog Gandijevog muzeja i biblioteke čuju otkucaje srca čoveka koga Indusi nazivaju „ocem nacije“. Postavka, modelirana prema Gandijevom krvnom pritisku izmerenom EKG-om 1937. je odmah do sobe u kojoj je krvlju obojena i rupama od metaka, izrešetana tunika koju je Mahatma nosio kada je preminuo.

„Problem sa Gandijem je što odbija da ostane zarobljen u prošlosti“, istakao je Faisal Devđi, profesor istorije Indije na Univerzitetu Oksford u Velikoj Britaniji. „Gandijeva ideja je bila da morate da pokažete da ste spremni da upijete više nasilja i žrtvujete više nego nasilna osoba“, tumačio je profesor.

„Doslovno morate da prizovete nasilje i usmerite ga prema sebi, a za to je potrebna hrabrost“. Dr Đevđi smatra da je Gandijeva zaostavština najsnažnija kada nadahnjuje aktiviste i demonstrante.

Direktor Centra za mirovne studije Mahatma Gandi, profesor Ramin Džahanbeglu je istakao veliku Gandijevu ulogu u podsticanju moralnog vođstva u ostatku sveta. Gandijeva zaostavština je „demokratizacija demokratija“, sumirao je Džahanbeglu. Po profesoru, „Gandi je danas bitniji izvan Indije nego u Indiji. Mendela, Obama, Martin Luter King – svi su preuzeli Gandijevu poruku i učinili je svojom“, smatra Džahanbeglu.

Otkucaje Gandijevog srca je odslušala i njegova praunuka Sukanja Baratram. Aktivistkinja za prava žena i dece je novinarima kazala da ne sagledava zaostavštinu svog pradede u smislu pokreta, vlada ili međunarodnih politika. „Najbolji način za odavanje počasti Gandiju je kroz samoposmatranje i samokritiku. On je sebe stalno ispitivao. Svi koji prolaze kroz ovaj proces, ukoliko to čine sa ljubavlju i u traganju za istinom, u nekom trenutku će se podudariti sa Gandijevim.“

Poštovan u Srbiji

Mahatma Gandi je dobro poznat širom sveta i samo u Beogradu postoje ulica sa njegovim imenom, dok se na novobeogradskoj obali Save nalazi njegova bista. Na to je, pored ostalog, ukazao ambasador Indije u Srbiji Subrata Batačarđi na skupu proslavljanja Gandi Džajanti.

Ambasador Batarčarđi je kazao da su misli Mahatme Gandija ostavile dubok utisak i na mnoge ličnosti na prostoru nekadašnje Jugoslavije. „Tokom boravka ovde manjem od dva meseca, sa radošću sam mogao da vidim da mnogi sa srpskih univerziteta iskazuju spontani interes za život i ideale Mahatme Gandija.“ Samo ove godine, u nekoliko navrata su srpski profesori pisali članke o značaju Mahatme Gandija, držali govore o njegovoj filozofiji, rekao je ambasador Indije.

(Danas)

Prethodni tekstRusija i Indija šire saradnju: UN, G-20, ŠOS, BRIKS i borba protiv terorizma
Sledeći tekstMajmun pomogao vozaču gradskog autobusa

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime