Lečenje ajurvedom: Ove biljke su prirodni antidepresivi

Foto: Wikipedia/KENPEI (Printscreen)

Depresija je pošast modernog doba. Sve veći procenat stanovnika modernog sveta pati od ‘Weltschmertza’ kako je Gete nazvao pojavu sažaljevanja sebe i sudbine sveta. Depresija se uspešno leči antidepresivima, ali ponekad je možemo tretirati i na prirodan način.

Evo kako:

Kantarion (Gospina trava)

Gospina trava, poznata i kao kantarion, je biljni antidepresiv koji je klinički testiran i dokazano efikasan u borbi protiv blage do umerene depresije. Ova biljka koristi se i kod izrade farmaceutskih antidepresiva, a deluje tako što pojačava aktivnost serotonina i noradrenalina (prirodnih antidepresiva koje proizvodi naše telo), ali na vrlo blag način, tako da ne izaziva skoro nikakve neželjene nuspojave.

Hipericin i hiperforin aktivne su komponente u ovoj biljci kojima se pripisuju antidepresivna svojstva. Način delovanja gospine trave identičan je načinu delovanja nekih antidepresiva. Na tržištu su dostupni razni preparati od gospine trave. Ali, u kućnoj radinosti možete i sami napraviti kantarionovo ulje koje će poslužiti kao efikasan antidepresiv.

Priprema kantarionovog ulja

Četiri velike kašike nerazvijenih pupoljaka biljke ostavite u staklenoj flaši jedan dan kako bi delimično uvenuli. Nakon toga gospinoj travi dodajte jedan litar maslinovog (ili drugog kvalitetnog) ulja, i staklenu flašu dobro zatvorite. Nakon 6-8 nedelja dobijeno ulje možete koristiti kao prirodni antidepresiv, ali ukoliko vam zatreba, može poslužiti i u borbi protiv hemoroida, osipa i raznih površinskih rana kože. Uz cvetove gospine trave, u ulje možete dodati i cvetove nevena, hajdučke trave, majčine dušice ili kamilice.

Osobe svetle puti ne smeju da se prilikom primene kantarionovog ulja izlažu suncu zbog fotosenzibilizacije. Naime, kod njih se, pod uticajem sunčeve svetlosti, javljaju upalni procesi na koži slični opekotinama od sunca.

Ginkgo biloba

Jedna od najstarijih vrsti drveća, Ginkgo biloba, dokazano je efikasna u lečenju blage do umerene depresije. Anti-depresivni efekti ginkgo biloba počeli su da se proučavaju kada je primećeno poboljšanje raspoloženja i koncentracije kod osoba s cerebrovaskularnom insufijencijom (nedovoljan protok krvi u mozgu).

Ginkgo biloba deluje na povećanje protoka krvi u mozgu, i pomaže u borbi protiv depresije izazvane promenama nastalim zbog starenja moždanih ćelija. Studija, koja je sprovedena na četrdeset ispitanika starijeg životnog doba, pokazala je značajno smanjenje depresije nakon samo četiri nedelje korišćenja ginkgo bilobe u odnosu na ispitanike koji su koji su koristili placebo.

Žuti jasmin

Nemački naučnici utvrdili su da je jasmin molekularno sličan leku valijumu. Miris jasmina deluje na smanjenje teskobe i pospešuje san. Molekule mirisa koje ulaze u krv kroz pluća služe kao efikasan supstitut farmaceutskim antidepresivima. Takođe, opšte je poznato da je ulje jasmina prirodni lek za stres, teskobu, umor, depresiju i slično. Esencijalno ulje jasmina često se koristi i u aromaterapiji.

Lavanda

Lavanda je prirodni antidepresiv koji deluje umirujuće na središnji nervni sistem i smanjuje krvi pritisak. Ona pomaže kod teskobnih stanja, depresije, nesanice i emocionalnog stresa i ima umirujući i opuštajući efekat . Osim eteričnih ulja koriste se suvi cvetovi i listovi za pravljenje mirisnih jastuka i čajeva i drugih preparata od lavande.

Ašvaganda

Ašvaganda, poznata i kao Withania Somnifera, je prirodna biljka koja pomaže kod raznih vrsta psihičkog stresa. Dokazano su njena adaptogena svojstva, što znači da ova biljka pomaže prilikom suočavanja sa stresnim situacijama tako što poboljšava funkcije nerava. Ašvaganda se takođe koristi i kod većih fizičkih napora, deluje na povećanje vitalnosti, i poboljšava pamćenje.

Omega 3

Mnoge kliničke studije dokazuju povezanost niskog prehrambenog unosa omega-3 masnih kiselina i depresije. Naučnim istraživanjima je utvrđeno da je depresija često povezana s visokim nivoima omega-6 masnih kiselina i niskim nivoima omega-3. U ovom slučaju potrebno je nadoknaditi smanjenu količinu omega-3 masnih kiselina kako bi se postigao idealan odnos za kontrolu depresije i poboljšanje zdravlja mozga (1:1 do 4:1).

Prethodni tekstAjurvedski stručnjaci kažu da nije važno samo koliko vode pijete nego i kako
Sledeći tekstŠta je joga za lice i zašto je važna?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime