Lotos – nacionalni cvet Indije

Foto: Wikipedia/Fan Wen

Nelumbo nucifera poznat kao indijski lotos, sveti Lotos, pasulj Indije, ili jednostavno lotos, je jedna od dve vrste vodene biljka u porodici Nelumbonaceae. Smatra se nacionalnim cvetom Indije. Pojedinačno lotos može da živi preko hiljadu godina i ima retku sposobnost za oživljavanje aktivnosti posle stagnacije.

Hindusi ga poštuju sa božanstavima Višnu i Lakšmi koji se često prikazuju na pink lotusu u ikonografiji. U predstavljanju Višne kao Padmanaba (Lotosov pupak), Lotos se rađa iz pupka sa Bramanom na njemu. Boginja Sarasvati je prikazana na belom lotusu.

Često u upotrebi kao primer božanske lepote, Višnu se često opisuje kao „jednooki lotos“. Za njenu neotvorenu laticu se vezuje proširenje duše. Rast svoje čiste lepote iz blata svog porekla ima blaže duhovno obećanje. U hinduističkoj ikonografiji druga božanstva, kao što su Ganga i Ganeša se često prikazuju sa cvetovima lotosa kao svojim sedištima.

U klasičnim spisam i usmenoj književnosti mnogih kultura, lotus koji je prisutan u prenesenom obliku, predstavlja eleganciju, lepotu, savršenstvo, čistotu i blagodat, često koristi u poemama i pesmama kao alegorija za idealne ženske atribute.

Crtanjem po ovim verovanjima, usvojena je simbolika dizajna Lotosovog hrama u Nju Delhiju, u Indiji.

Prethodni tekstLekoviti sok od limuna i đumbira
Sledeći tekstAcer napušta tržište smartfona u Indiji?

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime