Medicinski turizam u porastu u Indiji

Foto: Pixabay. com/DarkoStojanovic

Indija beleži rast od 22-25% kada su medicinski turizam i zdravstvene usluge u pitanju i stručnjaci očekuju da će ova industrija dostići vrednost od 6 milijardi dolara do 2018. godine, sa sadašnjih 3 milijarde dolara.

Ministarstva zdravstva, spoljnih poslova, turizma i kulture rade zajednički kako bi se povećao
broj medicinskih turista. Vlada nudi online vize sa više ulazaka, mogućnost ekstenzije boravka i akreditaciju u više bolnica. Indijska medicinska asocijacija (IMA) najavljuje uvođenje i dodatnih podsticajnih mera.

„Radi olakšavanje tretmana pacijenata, Vlada Indije liberalizovala je viznu politiku. Potpredsednik firme Apollo Hospitals izjavio je da nema zastoja i liste čekanja za ino-pacijente. Ovaj lanac bolnica primio je u fiskalnoj 2016-17.godine 170.000 stranih  pacijenata iz 87 različitih zemalja.

Medicinski turisti koji putuju u Indiju obično idu na operacije saniranja zglobova, transplatacija
srca, jetre i koštane srži, operacije kičme i mozga, tretmani protiv raka bubrega, kao i invitro oplodnje (IVF).

Pacijenti iz Afrike i sa Bliskog Istoka dolaze u Indiju zbog nedostatka kapaciteta i stručnjaka u matičnim zemljama. Medicinski turisti iz Europe i SAD dolaze na kozmetičke operacije koje  ne pokriva osiguranje. U Indiji se rade kozmetički zahvati po ceni od 6.000 dolara-8.000,  dok slični zahvati u SAD koštaju oko 15.000 dolara.

U bolnici Apolo gotovo 15-20% pacijenata dolazi iz inostranstva“, potvrdio je dr Sukhvinder Sing Sagu, hirurg laproskopije. Broj stranih medicinskih turista u 2016.godine porastao je 50% na ukupno 200,000 u odnosu na 130,000 iz 2015.godine. U 2017.godine očekuje se da će se ovaj broj udvostručiti zbog aktivnih podsticajnih mera poput viznih olakšica za medicinske turiste.

Prethodni tekstIndija izgradila rekordnih 5,400MW vetro-energije u 2016-17.godini
Sledeći tekstMahindra počinje sa prodajom električnih autobusa u Indiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime