Misija inovacija

Foto: Flickr: Narendra Modi/sh.wikipedia.org

Kada su svetski lideri pokušali da daju naziv globalnoj inicijativi da se poveća udeo čiste energije, indijski premijer Narendre Modi smislio je u trenu naziv „misija inovacija“, koji je odmah usvojen, rekao je američki sekretar za energetiku.

U okviru Misije inovacija, Indija je najavila ambiciozne planove za razmeštanje 175 GV obnovljivih energetskih kapaciteta do 2022. godine koji sadrže 100 GV solarne energije, 60 GV energije vetra, 10 GV energije iz biomase i 5 GV energije malih hidroelektrana.

Indija je krenula i u poduhvat izgradnje 100 „pametnih“ gradova koji podrazumevaju plan za adekvatno pružanje i korišćenje obnovljivih izvora energije i energetski efikasne tehnologije.

Ostali članovi misije inovacija jesu: Australija, Brazil, Kanada, Čile, Kina, Danska, Evropska unija, Francuska, Nemačka, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko. Norveška, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Švedska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

U okviru projekta, od svake od 20 zemalja učesnica i zemalja Evropske unije traži se da udvostruči investicije u istraživanja i razvoj čiste energije u narednih pet godina.

Prethodni tekstMisuru: tradicionalna proslava Dusere sa slonom u povorci
Sledeći tekstSaradnja Indije i Srbije u oblasti informacionih tehnologija i elektronike

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime