Saradnja Indije i Srbije u oblasti informacionih tehnologija i elektronike

Foto: mtt.gov.rs

Memorandum o razumevanju (MoU) o saradnji u oblasti informacionih tehnologija i elektronike potpisan je danas u Beogradu između Ministarstva za elektroniku i informacione tehnologije Vlade Republike Indije i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije. Ambasadorka Indije u Republici Srbiji gospođa Narinder Čohan i potpredsednik Vlade Srbije i Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija gospodin Rasim Ljajić potpisali su memorandum o razumevanju u prisustvu Dr Jitendra Singa, indijskog Državnog Ministra samostalne funkcije u Kabinetu indijskog Premijera, koji je u zvaničnoj poseti Srbiji.

Memorandum je potpisan sa ciljem uspostavljanja međuinstitucionalne saradnje i odnosa između dveju zemalja u oblasti informacionih tehnologija i elektronike, i podsticanje aktivne saradnje i razmene između privatnih subjekata, nadležnih institucija, vlada i drugih javnih i privatnih organizacija dveju zemalja.

Sporazum predviđa jačanje saradnje dve zemlje i korišćenje informacionih tehnologija za poboljšanje javnih usluga, uključujući e-obrazovanje, e-upravu, tele-medicinu, e-autentifikaciju, sajber bezbednost, e-trgovinu, itd. Dve zemlje će takođe istražiti mogućnosti saradnje u oblasti istraživanja i razvoja, i inovacija u sektoru informacionih tehnologija i elektronike kroz zajedničke projekte, organizaciju stručnih sajmova, radionica, seminara, stručnih poseta, obuke i kurseva, a takođe će uspostaviti saradnju u oblasti IT centara, start-ap preduzetništva i poslovnih inkubatora.

Primena Memoranduma o razumevanju uključuje osnivanje radne grupe koja će definisati metodologiju, mehanizme i procedure za unapređenje aktivnosti koje su predviđene ugovorom.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju je veliki korak u razvoju i jačanju industrijske, tehnološke i privredne saradnje između dveju zemalja u sektoru informacionih tehnologija i elektronike, sa ciljem izgradnje institucionalnih i drugih kapaciteta radi podsticanja partnerstva između dva prijateljska naroda.

Prethodni tekstMisija inovacija
Sledeći tekstPoseta dr Jitendre Singa, ministra Indije, Republici Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime