Modernizacija energetike Indije

Druga najmnogoljudnija zemlja sveta ima sve veće probleme sa emisijama ugljen-dioksida. Način i rezultati modernizacije njene energetike imaće uticaj na ceo svet.

Indijski premijer Narendra Modi predstavio je ovih dana, kako piše agencija Blumberg (Bloomberg), ambiciozni plan prema kome bi do kraja iduće godine svaki od 1,3 milijarde Indusa trebalo da ima pristup obrazovanju i električnoj eneregije.

Način i rezultati modernizacije energetike ove zemlje uticaće na ostvarivanje klimatskih ciljeva u celom svetu. U Indiji su lane emisije CO2 porasle za pet posto, a u ostalim zemljama sa liste prvih pet najvećih zagađivača (Kina, SAD, EU, Rusija) bile su – u padu.

Indija, inače, i dalje spada u industrijski nerazvijene zemlje, zato veliki značaj ima predstojeća ubrzana modernizacije njene privrede, posebno energetike.

Najveća solarna farma na svetu, Tamil Nadu, Indija

„Dve trećine Indije čeka na modernizaciju. Treba razumeti da preko 16 posto čovečanstva počinje da ostvaruje svoj američki san. Ukoliko im se pruži dovoljni budžet za sprečavanje klimatskih promena, spasićemo planetu. Ukoliko to ne učinimo, unišitićemo i Indiju i celu planetu“, tvrdi Samir Saran iz nevladinog tin-tanka Observer (Riserč Fondejšn) u Nju Delhiju.

Tako misli i bivša šefica OUN za zašitu od klimatskih promena Kristian Figures  (Christian Figures) koja je bila spiritus movens Pariskog klimatskog sporazuma. Prema njenim rečima, Indija postaje „ključna zemlja“ za borbu protiv klimatskih promena.

Britanski ekonomista-specijalista za klimatske promene Nikolas Stern upozorava na teške posledice indijske modernizacije energetike  ukoliko bi ona bila oslonjena na fosilna goriva. Tada bi sigurno bilo nemoguće da se rast toplote naše planete ograniči na dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru.

Što se tiče indijskih stručnjaka, oni većinom odbijaju da prognoziraju kako će se narednih godina kretati emisije C02 u njihovoj zemlji. U svakom slučaju, jasno je da će u Indiji enormno porasti tražnja za električnjim energijom, koja i sada ima godišnji dvocifreni rast.

„Bilo kako bilo, u Indiji će se do 2030. udvostručiti sadašnja potrošnja energije“, tvrdi za britanski Gardijan (Guardian) Adzaj Matur (Mathur) iz nevladinog Instituta za energiju.

Do 2030. očekuje se, takođe, da će se preko 200 miliona Indusa preseliti iz seoskih oblasti u gradove, što će povećati potrebe za stanovima i saobraćajem. Za taj transfer treba da se izgradi odgovarajuća infrastruktura. Ukoliko bi se emsiije C02 u Indiji do 2030. „samo“ udvostručile, to bi, prema Sternu, bio veliki uspeh.

„I kada bi se to ostvarilo, emisije C02 po stanovniku u Indiji bi ostale manje od svetskog proseka. No, treba imati u vidu da bi mala povećanja potrošne energije po stanovniku u apsolutnim brojkama značila velike promene. To je indijska realnost“, upozorava Saran.

U indijskom slučaju biće jevtinije da se odmah počnu da grade solarne centrale i vetrenjače nego termocentrale na ugalj. Ključni značaj u tome, prema Maturu, imaće cena domaćih baterija za skladištenje eneregije iz obnovljivih izvora za potrošnju preko noći. Tako bi se moglo postići da emisije C02 u ovoj zemlji počnu već od 2025. da se smanjuju.

U Indiji ubrzano raste pritisak za snižavanje zagađenosti vazduha u gradovima, koja je još veća nego u kineskim metropolisi+ma. Indijska vlada je već najavila da će od 2030. u ovoj zemlji biti zabranjena prodaja automobila s unutrašnnjim sagorevanjem.

Prethodni tekstKarnataka želi da postane glavno čvorište za proizvodnju elektro-vozila u Indiji
Sledeći tekstBroj stranih turista porastao je 11% u avgustu 2017. godine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime