Modi ne želi posrednika o pitanju Kašmira

Premijer Indije Narendra Modi rekao je kako ne žele treću zemlju kao posrednika kada je reč o pitanju ukidanja specijalnog statusa Jammua i Kashmira koje je dovelo do povećanja tenzija između Indije i Pakistana.

Modi se, pišu indijski mediji, tokom samita G7 održanog u Francuskoj, sastao s američkim predsednikom Donaldom Trumpom.

Modi je istakao kako njihov stav o pitanju Kashmira nije promenjen i da ne žele mešanje treće strane.

Poručio je kako Indija i Pakistan mogu razgovarati o rešenju ovog pitanja.

Trump je kazao kako premijer smatra da je situacija pod kontrolom, a veruje i da Pakistan i Indija mogu postići nešto veoma dobro.

Indija je 5. augusta donela odluku o ukidanju člana 370 Ustava, kojim je regulisan poseban status Jammua i Kashmira, što je dovelo do povećanja tenzija na tom području.

Kriza u Kashmiru datira još iz 1947. godine kada je Velika Britanija napustila to područje bez rešavanja statusa regije. Muslimani čine 90 posto populacije Kashmira koja je po povlačenju Britanaca tražila da se ta regija pripoji Pakistanu. Tadašnji knez ipak je odlučio da Kashmir pripoji Indiji.

Pakistan i Indija su tako 1947. godine ušli u prvi rat za Kashmir. Istim povodom dve zemlje su ratovale ponovo 1965. i 1999. godine.

Indija kontroliše oko 45 posto Kashmira, Pakistan oko 35, a Kina 20 posto. Indijski deo je nazvan Jammu i Kashmir i danas je jedina dominantno muslimanska pokrajina u Indiji.

Pakistan je delu Kashmira koji je pod njegovom kontrolom dao status dve autonomne teritorije nazvane Azad Kashmir (Slobodni Kashmir) i Gilgit-Baltistan.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nizom rezolucija predviđa da se status Kashmira reši voljom tamošnjeg naroda i da se ta regija demilitarizira. Takav scenario zagovara i Pakistan, ali ne i Indija.

(trt.net.tr)

Prethodni tekstTužno: Indijka u rijaliti programu saznala da je bolesna (video)
Sledeći tekstFederer jedva pobedio Indijca (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime