Nakon 150 godina: Indija pretekla nekadašnjeg kolonijalnog gospodara

Foto: geralt/Pixabay.com

Zahvaljujući nedavnom problema u Britaniji vezanim za Bregzit, a sa druge strane brzom
ekonomskom rastu u Indiji, Indija je uspela da pretekne svog nekadašnjeg kolonijalnog gospodara Veliku Britaniju u pogledu veličine ekonomije -prvi put nakon 150 godina.

Ovaj neočekivan obrt posledica je stabilnog ekonomskog rasta Indije u proteklih 25 godina, i ujedno pada ekonomske vrednosti britanske funte u proteklih 12 meseci. Prethodne procene su nagoveštavale da će Indija preteći Veliku Britaniju po veličini BDP-a u 2020.g. Ipak proces je ubrzan pošto je britanska valuta izgubila gotovo 20% vrednosti u poslednjih 12 meseci, pa je samim tim BDP Velike Britanije u 2016.godini bio 1.87 triliona funti ili 2.29 triliona dolara,
dok je BDP Indije dostigao INR 153 triliona ili 2.3 triliona dolara.

Osim toga, ova razlika će se u budućnosti samo povećati u korist Indije pošto će zemlja imati prosečan rast BDP između 6 i 8% godišnje, dok će se rast u Velikoj Britaniji kretati od 1 do 2% godišnje u narednom periodu. Čak i ako britanska valuta ojača, nesporno je da je indijska privreda nadmašila privredu Velike Britanije na osnovu budućeg rasta. Prema trenutnoj statistici MMF-a, indijski BDP je 2.29 triliona dolara i Indija je sedma najveća svetska privreda, za 50 milijardi dolara manje od šestoplasirane Velike Britanije, ali će se ovaj redosled verovatno promeniti do kraja tekuće fiskalne godine.

Prethodni tekstNakon apela na Tviteru da je beba gladna, indijski ministar poslao mleko
Sledeći tekstBolivudska zvezda u Beogradu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime