Narendra Modi i Si Đinping dogovorili saradnju u borbi protiv terorizma

Indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping dogovorili su saradnju u borbi protiv „radikalizacije“ i „terorizma“ tokom neformalnog samita u indijskom gradu Mahabalipuramu, nakon višednevnih tenzija u spornom regionu Kašmira.

„Dvojica lidera su rekla da se radi o velikim zemljama, da radikalizacija zabrinjava obe i da će nastaviti zajedno da rade da bi obezbedili da radikalizacija i terorizam ne pogadjaju tkivo naših multikulturalnih, multietničkih i multireligijskih društava“, rekao je indijski ministar spoljnih poslova Vidžaj Gokal.

Portparol indijskog MSP Raviš Kumar je rekao da je „dan bio veoma produktivan“.

Agencija Sinhua je prenela da Modi Siju priredio „topao doček“ i da su njih dvojica saglasila da njihove zemlje „treba da poštuju i uče jedna od druge zarad zajedničkog razvoja i prosperiteta“.

Kina i Indija su nedavno davale suprotstavljene izjave o pitanju Kašmira, budući da Peking pruža diplomatsku podršku Pakistanu, zemlji koja polaže pravo na himalajski region koji se već više od 70 godina nalazi u sastavu Indije.

Kina izvodi veliki infrastrukturni projekat u pakistanskom delu Kašmira, teritoriji za koju Nju Delhi tvrdi da pripada Indiji.

Tokom ovonedeljnog sastanka s pakistanskim premijerom Imranom Kanom, Si je izrazio podršku „legitimnim pravima“ Pakistana u Kašmiru.

Indijska vlada je odgovorila da „nije na drugim zemljama da komentarišu indijska unutrašnja pitanja“.

Takodje, Indija je naljutila Peking podelom savezne države Džamu i Kašmir u avgustu.

Tom odlukom je region Ladak, na čiji deo Kina polaže prava, postao zasebna administrativna jedinica.

Dve zemlje, koje zajedno imaju trećinu svetskog stanovništva, više puta su bile u sporu oko himalajskog pitanja od rata koji su vodile 1962.

(Beta/AFP, N1)

Prethodni tekstPrijanka Čopra ludo zaljubljena u supruga (foto)
Sledeći tekstIndijski premijer čistio smeće sa plaže (video)

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime