Indija potpuno zabranjuje izlazak iz kuće na 21 dan

Indija će sutra početi najveću svetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je premijer Narendra Modi, upozoravajući građane da moraju da ostanu u kućama ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove.

Da bi se spasila Indija i svaki njen stanovnik postojaće potpuna zabrana izlaska iz kuće, rekao je Modi u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

On je naglasio da će tri nedelje blokade biti veliki udarac za ekonomiju, ali da bi alternativa mogla vratiti zemlju decenijama unazad. Modi je obećao dve milijarde dolara za jačanje zdravstvenog sistema zemlje, a naredbu je nazvao „potpunim zatvaranjem“.

Ovakav potez stavlja gotovo petinu svetske populacije u blokadu, a indijski zdravstveni zvaničnici prijavili su 469 aktivnih slučajeva Kovid-19 i 10 smrtnih slučajeva.

U zemlji, u kojoj desetine miliona ljudi živi u gustim urbanim oblastima sa neredovnim pristupom čistoj vodi, stručnjaci su rekli da je širenje virusa neizbežno. Više nedelja, dok se koronavirus širio susednom Kinom i drugim delovima Azije, ukupan broj zaraženih u Indiji iznosio je svega tri slučaja.

To su bili studenti iz kineskog epicentra žarišta Vuhan, koji su lečeni u svojoj matičnoj državi Kerali i oporavili se.

Indija je proteklih dana proširila naredbe o ostanku kod kuće, zabranila međunarodne i domaće letove i obustavila prevoz putnika železnicom.

Ključne ustanove, uključujući bolnice, policiju i medije, izuzeti su iz naredbe o ostanku kod kuće, a mnoge trgovine i apoteke ostale su otvorene.

(FoNet)

Prethodni tekstIndija ukinula glavne železničke linije, uvedene nove mere
Sledeći tekstIndijska policija disciplinuje građane u vreme policijskog časa

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime