Nauka potvrdila: Kurkuma je efikasna kao 14 lekova

Foto: cgdsro/pixabay.com

Svaki Indijac dnevno konzumira 2 grama kurkume. U posljednje vreme zabeležen je znatan porast potrošnje kurkume u Japanu kao i na Zapadu.

Protivupalno delovanje kurkume

Dokazano je da kurkuma ima najsnažnije protivupalno djelovanje u biljnom svetu. Kurkumin inhibira (zaustavlja) delovanje enzima COX-2 (ciklooksigeneza) koji je odgovoran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Znamo da upale prate veliki broj bolesti od upalnih stanja kože (psorijaza, dermatitis), upalnih stanja zglobova, autoimunih bolesti (alergije, reumatoidni artritis, psorijaza, kolagenoze…) do oštećenja sluzokože u probavnom traktu gde uzrokuju čireve, polipe, a kasnije i karcinome. Delovanje kurkume je izuzetno značajno u svetlu najnovijih rezultata kao dobra zamena za sintetička protivupalna sredstva (kortikosteroide) koji uzrokuju teške i trajne nuspojave.

Zapravo glavni sastojak kurkume – kurkumin je osnovni borac u lečenju i prevenciji karcinoma. Najbolje delovanje ima na rak debelog creva, tankog creva, želuca, jetre, prostate, dojke i jajnika.

Kurkuma je jedan od najtemeljitije istraženih biljaka koje postoji danas. Njena lekovita svojstva i komponente (prvenstveno kurkumin) su bile predmet više od 5.600 recenzija i objavljenih biomedicinskih istraživanja. U stvari, petogodišnjim istraživačkim projektom o toj svetoj biljci je otkriveno više od 600 mogućih preventivnih i terapijskih aplikacija, kao i 175 različitih korisnih fizioloških efekata, piše Atma.hr.

S obzirom na veličinu gustine istraživanja koja su sprovedena na ovom značajnom začinu, ne čudi da je sve veći broj studija zaključilo da je kurkuma korisnija u odnosu na razne konvencionalne lekove, uključujući:

Lipitor / Atorvastatin (lek za kolesterol): istraživanje iz 2008. godine objavljeno u časopisu za lekove R & D otkrilo je da standardizovana priprema kurkuminoida iz kurkume bolji u poređenju sa lekom Atorvastatin (trgovački naziv Lipitor) na endotelne disfunkcije, temeljna patologija krvnih sudova koja vozi ateroskleroze, u smanjenju upale i oksidativnog stresa kod pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Kortikosteroidi (steroidni lekovi): istraživanje objavljeno 1999. godine u časopisu Phytotherapy Research pokazalo je da je primarni polifenol u kurkumi, pigment boje šafrana poznat kao kurkumina, u poređenju na steroide ima pozitivni uticaj na upravljanju hronične prednji uveitis, upalna bolest oka.

Prozac / Fluoksetin & Imipramin (antidepresivi):  Studija objavljena 2011. godine u časopisu Acta Poloniae Pharmaceutica otkrila je da je kurkuma bolja u poređenju sa oba leka u smanjenju depresivnih ponašanja kod životinja

Aspirin (razređivač krvi): In vitro i ex vivo studiji objavljeni 1986. godine u Journal Arzneimittelforschung otkrili su da kurkuma ima anti-trombocitni i prostaciklini modulacijski efekt u odnosu na aspirin, što znači da može imati koristi kod pacijenata sklonih vaskularnoj trombozi i kod anti-artritis terapije.

Protivupalni lekovi: Istraživanje objavljeno 2004. u časopisu Oncogene otkrilo je da kurkuma (kao i Resveratrol) bila efikasna alternativnim lekovima – Aspirin, Ibuprofen, Sulindak, Fenilbutazone, Naproxen, Indometacinom, Diklofenak, Deksametazon, Celekoksib, i Tamoksifen koje služe za anti-upalne i anti-proliferativne aktivnost protiv ćelija tumora.

Oksaliplatin (lekovi za hemoterapiju): Istraživanje objavljeno 2007. u časopisu International Journal of Cancer pokazalo da se kurkuma upoređuje sa Oksaliplatinom kao antiproliferativnim lekom u kolorektalnim ćelijskim linijama.

Metformin (lek za dijabetes): Istraživanje objavljeno 2009. u časopisu Biochemitry i Biophysical je istražilo da kurkuma može biti vredna u lečenju dijabetesa, odnosno, činjenica da aktivira AMPK (koja povećava unos glukoze) i potiskuje gluconeogeničku ekspresiju gena (koji potiskuje stvaranje glukoze u jetri) kod hepatoma ćelija. Zanimljivo, otkrili su da je kurkuma 500 puta do 100.000 puta (u obliku poznatom kao tetrahydrocurcuminoids (THC)) više potentnija nego metformin u aktiviranju AMPK i njegove daljnji ciljane acetil-CoA carboksilaze (ACC).

Drugi način na koji kurkuma i njeni sastavni delovi otkrivaju svoje izvanrednu lekovitost je prikazano u istraživanju lekova na rezistentnim i multi-rezistentnim tumorima.

Nađeno je u 54 studije da kurkuma može izazvati smrt ćelija raka ili senzibilizovati rezistentne linija ćelije raka kod konvencionalnog lečenja.

S obzirom koliko je snažan trag istraživanja kurkume (kurkumina), nakon što je bio korišćen i kao hrana i lek u širokom rasponu kultura, već hiljadama godina, jaki argument može biti za korišćenje kurkume kao alternativnog leka ili katalizatora u lečenju raka.

Ili, još bolje, koristite sertifikovanu organsku (non-ozračenu) kurkumu u nižim kulinarskim dozama na dnevnoj bazi, a nipošto ne herojske doze koje će kasnije u životu biti možda podloga za ozbiljnu bolest.

Kurkuma – čarobni prah u borbi protiv raka

Kurkuma je začin s čudesnim delovanjem na zdravlje, čak i kad je reč o veoma teškim bolestima. Proučite njena svojstva i isprobajte naš recept

U engleskom govornom području kurkuma je poznata kao turmeric, a u našem je nazivu odmah istaknuta najkorisnija komponenta ove izuzetne biljke – kurkumin. Upravo njemu kurkuma zahvaljuje slavu koju je stekla u zemljama Dalekog istoka, budući da je prirodni antiseptik i baktericid te zbog toga cenjena u dezinfekciji posekotina i opekotina. Kurkuma je i predmet savremenih istraživanja koja redom potvrđuju njenu efikasnost u prevenciji raznih vrsta karcinoma.

Izuzetna biljka

Tako je otkriveno da, u kombinaciji s karfiolom, sprečava rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih ćelije, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dečijem uzrastu i prirodni je čistač jetre. Može sprečiti i usporiti napredovanje Alchajmerove bolesti jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače i snažno je protivupalno sredstvo jednako efikasno kao farmaceutski lekovi samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

Dokazno je da usporava napredovanje multiple skleroze, pomaže razgradnju masti i odličan je saveznik u mršavljenju, ali i u borbi protiv psorijaze i ostalih patogenih promena na koži. Još od davnina korišćena je u kineskoj medicini kao sredstvo za ublažavanje bolova i borbu protiv depresije.

Da je zaista reč o izuzetnoj biljci, kurkuma pokazuje i posebnom nijansom žute boje. U kulinarstvu se može upotrebiti da “odglumi” žumance. Ali treba pripaziti da se ne pretera jer umesto žute možete dobiti čudnu nijansu zelenkaste koja ne deluje ni najmanje privlačno. Osim toga, kurkuma je neizostavan deo curryja pa se u njenim dobrobitima može uživati i kroz curry.

Prethodni tekstZašto nikada ne treba ići praznih ruku u goste: Čuveni Dipak Čopra otkrio jedini razlog
Sledeći tekstIndijski horoskop za mart: Ova četiri znaka proći će kao „bosi po trnju“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime