Neverovatno otkriće: U Indiji pronađen fosil letećeg reptila starog 150 miliona godina

Foto: Pixabay.com/adolfo-atm

Indijski paleontolozi otkrili su gotovo netaknut kostur ihtiosaura (ichthyosaurus) u blizini sela Lodai u državi Guđarat. Kostur je star između 161 i 145 miliona godina. To je prvo otkriće ihtiosaura u Indiji.

Zasad još nije poznata vrsta fosila, ali sigurno je da je pripadao porodici Ophthalmosauridae koja je živela pre 165 i 90 miliona godina na tadašnjem superkontinentu Gondvani.

“Ovo je neverovatno otkriće ne samo zato što je to prvi ihtiosaur pronađen u Indiji, nego i zato što baca svetlo na evoluciju i raznovrsnost ihtiosaura u Indo-madagaskarskoj regiji”, izjavio je voditelj istraživanja profesor Guntupali Prasad.

Uzorak je dugačak oko 5,5 metara, a pronađen je među fosilima amonita i belemnita, izumrlih glavonožaca koji su izgledali kao lignje ali s čvrstim unutrašnjim kosturom. S obzirom na tragove na zubima, pretpostavlja se da je ihtiosaur lovio te glavonošce.

Ihtiosauri su veliki morski reptili koji su živeli u mezozoiku (248 do 65 miliona godina). Nisu dinosaurusi, iako su živeli u isto vreme. Udisali su vazduh i rađali žive mlade, a mnogi paleontolozi veruju i da su bili toplokrvni; donosi portal Iflscience.

Prethodni tekstBolestan srpski pevač leči se pomoću ajurvede
Sledeći tekstOčekuje se rast vrednosti pametnih telefona do 2020. godine

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime