Oksford i indijska kompanija SII nadaju se vakcini protiv korone do kraja godine

Generalni direktor „Serum instituta Indije“ (SII) Adar Panavala rekao je da očekuje da će vakcina protiv COVID-19, koju je razvio Univerzitet u Oksfordu i čije je kliničko testiranje več počelo, biti na tržištu do oktobra ako se utvrdi njena bezbednost i efikasnost.

ndijska Institut se udružio sa Univerzitetom u Oksfordu kao jednim od sedam globalnih institucija koje stoje iza proizvodnje vakcine.

„Ako vakcina bude uspešna na testiranju u Velikoj Britaniji i nakon toga prođe još jedno ispitivanje u Indiji, za koje se nadamo da će uskoro početi, u pogledu sigurnosti i efikasnosti, biće dostupna na tržištu do oktobra ili novembra. To je moguće jedino ako počnemo proizvodnju na sopstveni rizik, do kraja ovog meseca”, pre zvaničnih rezultata testiranja“, rekao je Panavala.

Prema trenutnom cilju, proizvodiće četiri do pet miliona doza mesečno i počeće sa proizvodnjom ranije u nadi da će testiranje vakcine biti uspešno kako bi uštedeli vreme.

„Nadamo se da ćemo prikupiti 20 do 40 miliona doza do oktobra i ako testiranje bude uspešno, mi ćemo već biti spremni, imaćemo gotove vakcine, rekao je Panavala i dodao:

“Bio sam u mogućnosti da donesem ovu odluku i preuzmem ovaj rizik po cenu naših drugih vakcina koje stavljamo na stranu.“

Za proizvodnju vakcina koristiće se postojeći pogon, jer će za izgradnju novog pogona za COVID-19 vakcine biti potrebno dve godine.Tako da je Panavala odlučio da postojeći pogon za proizvodnju bude u interesu javnog zdravlja.

Kako je naveo Panavala, „Serum instituta Indije“ će sarađivati sa Indijskim savetom za medicinska istraživanja (ICMR) radi kliničkih ispitivanja i biće u kontaktu sa Odeljenjem za biotehnologiju (DBT).

(CNBC)

Prethodni tekstPosle Korone, Kovida i Lokdauna, Indija dobila i Sanitajzera
Sledeći tekstIndija — niska stopa smrtnosti od korone

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime