Ostati u svetskom vrhu

Foto: PrintScreen

U Azerbejdžanu je, naime, završena proizvodnja nulte serije tri vrste cevi, četvrta je pri kraju, dok će izrada preostalih četiri tipa (cevi) biti završena do kraja godine.

Istovremeno, kragujevački oružari se, prema poslednjim informacijama iz Zastave, nadaju da će uskoro početi izvoz pešadijskog naoružanja i u Indiju. Delegacije te zemlje tokom godine boravile su u Kragujevcu i ovdašnjoj fabrici oružja, odakle su uzorci pešadijskog naoružanja nedavno poslati na testiranje u Indiju.

Posao sa Indijom, s obzirom na veličinu zemlje i njene potrebe za savremenim naoružanjem bio bi od velikog značaja za Zastavinu fabriku oružja, koja više od 90 odsto vojnog naoružanja i lovačko-sportskog oružja izvozi u više od 40 zemalja širom sveta.

Zastava oružje koja upravo obeležava 163 godine postojanja i rada, u 2016. beleži za jedanaest odsto veću proizvodnju no lane, kao i za blizu 30 posto bolje poslovne rezultate nego 2015. godine, kad je ostvarila dobit iz poslovanja od 293 miliona dinara koju su, međutim, “pojele” kamate na poreske dugove iz prethodnog perioda.

U kragujevačkoj fabrici tvrde da su već ugovorili izvoz za celu 2017. godinu, u vrednosti od oko 50 miliona dinara. Očekuju da će u narednih desetak dana da sklope nove ugovore sa inostranim partnerima, što će, kako tvrde u fabričkom menadžmentu, da im obezbedi plasman čak do oktobra 2018. godine.

Direktor Zastave oružja Milojko Brzaković kaže da je fabrika od početka godine u osavremenjavanje proizvodnje uložila 3,5 miliona evra, te da će do kraja 2016. u nabavku nove opreme će da investira još million evra, kako bi ostala konkurentna na inostranim tržištima. Pored savremene opreme, fabrici su, prema njegovim rečima, potrebni i stručnjaci i proizvodni radnici, zbog čega je Zastava oružje nedavno uspostavila saradnju sa Fakultetom inženjerskih nauka u Kragujevcu (ima smer za vojno-tehničko inženjerstvo), Mašinskim fakultetom u Beogradu i kragujevačkom Politehničkom školom.

(Danas)

Prethodni tekstEvo zašto nije zdravo piti vodu stojeći
Sledeći tekstSnažan indijski identitet u Nju Delhiju

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime