Snažan indijski identitet u Nju Delhiju

Foto: Wikipedia/Kondephy

Na T3, najvećem terminalu na međunarodnom aerodromu Indira Gandi (IGIA), putnike sa međunarodnih letova pozdravlja više od Namaste. Oni prolaze pored niza umetničkih predstava koje prikazuju mudre, mistične pokrete ruku iz klasičnih indijskih plesova, budističkih i joga poza.

Objašnjenje autora je da se devet mudri ponavljaju kako bi kreirale ukupno 24 montaže. U rasponu od Abhaja Mudra koja označava pozdrav i blagoslov, do Prana Mudra koja simbolizuje život, od Akaš Mudra koja pokazuje nebo i vazduh do Majur Mudra, u čast nacionalne ptice – pauna. Sveprisutni apstraktni cvet u središnjici dlana ruke predstavlja protok energije.

Raspoređene u nizu duž 240 metara dugog Kanjonskog zida instalacije sa bronzanim i bakarnim završecima izgledaju atraktivno i posetiocu nezainteresovanom za suptilnu umetnost indijskih simboličnih gestova. Svaka mudra je gotovo tri metra velika, 150 kilograma teška i podignuta između 2,5 m do 3,5 metara iznad zemlje. Siluete prolaznika se odražavaju na 675 konkavnih i konveksnih aluminijumskih diskova. Želja dizajnera je bila da putnicima već na aerodromu predstave veoma snažan indijski identitet. „Mudre su veoma svetovan simbol miroljubivih namera“, kazao je jedan od njih.

Na aerodromu su takođe bogato ukrašeni slonovi izrađeni u prirodnoj veličini od sandalovog drveta, džepna pakovanja začina, a Indija je njihov najveći proizvođač u svetu, višebojni podovi od bliskoistočnog granita i vunene umetničke tapiserije koje potpuno pokrivaju zidove i uveliko utišavaju buku. Opuštanju putnika usred najboljeg od umetnosti Indije, omogućavaju i različite brižljivo u zatvorenom prostoru uzgajane egzotične biljke.

Aerodrom na površini od 2,066 hektara nalazi se u Palamu, 15 kilometara (km) jugozapadno od železničke stanice Nju Delhi i 16 kilometara od centra grada. Nosi ime Indire Gandi (1817-1984), ubijene premijerke Indije.

IGIA je najzaposleniji aerodrom u zemlji. Sa početkom operacija T3 2010, aerodrom je postao najveće vazduhoplovno čvorište Indije i Južne Azije. Tokom 2015. je kroz IGIA prošlo 45,9 miliona putnika, po čemu je bio 25. na svetu. Planirani program proširenja povećaće kapacitet aerodroma do 2030. na 100 miliona putnika.

Najčuveniji deo aerodroma T3 ima površinu od 502.000 kvadratna metra. To je 24. po veličini građevina u svetu i osmi najveći putnički terminal. Dizajnirala ga je najveća američka arhitektonska i građevinska firma HOK, uz konsultacije sa britanskom Mot Mekdonald grupom. Građevina ima dva nivoa, prizemni za dolazak i gornji za odlazak putnika u domaćem i međunarodnom saobraćaju.

T3 je pretvorio delhijski aerodrom u objekat svetske klase. Aerodrom kojim koncesijski rukovodi većinski međunarodni konzorcijum DIAL, nedavno je proglašen za drugi najbolji u svetu u kategoriji preko 40 miliona putnika. Međunarodni savet aerodroma (ACI) iz kanadskog Montreala je u međunarodnom rangiranju za 2016. svrstao IGIA odmah iza Inćona u Južnoj Koreji. U još jednom priznanju indijskoj vazduhoplovnoj infrastrukturi, londonska konsultantska firma Skajtreks je IGIA proglasio „Najboljim aerodromom u Indiji i Centralnoj Aziji“ za prošlu godinu.

IGIA je povezan sa Delhijem Nacionalnim auto-putem 8 i gradskim metroom. Auto-put sa osam traka, vijaduktima i semaforima omogućava putnicima da po dolasku brzo napuste aerodrom, a bez teškoća i briga stignu na vreme za odlazak.

(Danas, Borislav Korkodelović)

Prethodni tekstOstati u svetskom vrhu
Sledeći tekstLekovita dinja iz Indije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime