Pokrenuta velika poreska reforma u Indiji

Foto: twitter.com/TIME

Indija je 1. jula pokrenula najveću fiskalnu reformu u istoriji ove zemlje. Vlada je obećala da će nove mere ojačati ekonomiju i smanjiti korupciju, dok poslovni krugovi sumnjaju u njihovu efikasnost.

Novi porez na robu i usluge (GST) zameniće desetine odvojenih poreza u 29 indijskih država. Cilj je da se zemlja od 1,2 milijarde stanovnika i njena ekonomija vredna dva biliona dolara pretvore u jedinstveno tržište.

Premijer Narendra Modi rekao je na specijalnoj sednici parlamenta da je GST “dobar i jednostavan porez”, preneo je AFP.

“Sa GST-om, ostvaruje se san o jednoj i velikoj Indiji. GST je jednostavan, transparentan sistem koji onemogućava generacijske tokove crnog novca i iskorenjuje korupciju“, rekao je Modi.

Premijer je prošle godine naredio povlačenje iz opticaja više od 85 odsto papirnog novca u okviru akcije protiv korupcije.

Novom reformom uvedene su četiri različite poreske stope u vrednosti od 5 do 28 odsto. Dokument o GST-u ima više od 200 stranica, a poslednje izmene pravljene su nedavno.

Novi poreski zakon omogućava lokalnim vlastima da uvode određene poreze. Prvi rezultat video se već početkom jula, kada je južna država Tamil Nadu uvela porez od 30 odsto na cene bioskopskih ulaznica, pored standardnog GST poreza od 28 odsto.

Prethodni tekstZa 12 sati zasadili 67 miliona stabala
Sledeći tekstIndijac napunio 121. godinu, doktor kaže: „Ima srce k’o u mladića“

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime