Redak fenomen: indijska rođena beba „trudna“ sa svojim blizancem

Foto: christianabella/pixabay.com

U Indiji je zabeležen slučaj bebe koja je rođena „trudna“ sa svojim napola razvijenim blizancem, a slučaj je tako redak da je zaprepastio lekarske krugove u zemlji, prenosi nemačka agencija „dpa“.

Tokom redovnog ultrazvučnog pregleda 19-godišnje majke radiolog je početkom jula u abdomenu fetusa otkrio neodređenu masu s delimično razvijenim kostima.

– Nakon rođenja bebe, tokom drugog pregleda u njegovoj fetalnoj vrećici otkrili smo napola formiranu bebu s mozgom, rukom i nogama – izjavila je lekarka je Bavna Torat, i nastavila:

– Majka je začela blizance, ali je jedan blizanac ostao zarobljen u telu drugog blizanca. Radi se o stanju kada imamo bebu domaćina i tzv. bebu parazita koja se razvijala do 13. nedelje i potom stala u razvoju – objasnila je lekarka.

Radi se o vrlo retkom slučaju „fetus u fetusu“, urođenoj anomaliji u kojoj neformirani parazitski fetus raste u telu bebe. Mlada majka je 20. jula rodila dečaka koji je morao biti podvrgnut operaciji kako bi mu iz abdomena odstranili nerazvijeni fetus koji je bio dug sedam centimetara i težio 150 grama.

Komplikacija nije bilo, majka i dečačić su napustili bolnicu, potvrdili su ginekolozi u bolnici nedaleko od Mumbaja. U svetu je do sada zabeleženo samo 100 slučajeva „fetusa u fetusu“ i procenjuje se da se pojavljuje jednom u 500.000 živorođenih.

Prethodni tekstOčekuje se rast izvoza IT usluga, kao i otvaranje novih 150.000 radnih mesta
Sledeći tekstRaksha Bandhan – festival ljubavi, mira i harmonije

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime