Rusija i Indija: Pregovori o slobodnoj trgovini

Foto: Pixabay.com/stevepb

Evroazijska ekonomska unija će ove godine početi pregovore sa Indijom o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji bi povećao robnu razmenu Indije i Rusije na 30 milijardi dolara do 2025. godine, rečeno je danas na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Na biznis doručku na temu strateškog partnerstva Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i Indije je rečeno da bi taj sporazum doneo velike koristi za obe strane.

Predsednik Odbora za poslovnu saradnju sa Indijom Sergej Čerjomin je rekao da bi robna razmena dve zemlje bila povećana sa sadašnjih oko šest milijardi dolara, koliko je bila vredna u 2015. i 2016. godini.

Čerjomin je rekao da očekuje da pregovori sa Indijom o Sporazumu o slobodnoj trgovini počnu tokom ove godine. On je naglasio da su razni ekonomski izazovi u svetu i da je u svemu tome uloga Rusije ključna.

Indija je prošle godine imala privredni rast od 7,6 odsto i po tome je lider, naglasio je Čerjomin. Kako kaže, Indija puno ulaže u privlačenje investicija u infrastrukturu, a posebno kada je reč o javno-privatnom partnerstvu.

Generalni direktor Konfederacije za industriju u Indiji Čandrajt Banerje je rekao da će i indijski premijer Narendra Modi učestvovati u SPEIF-u, kako bi se razgovaralo i o toj temi.

Banerje je rekao da je Indija ostvarila veliki uspeh u prethodnih nekoliko godina, da imaju odlične rezultate u privredi i da im je veoma važno strateško partnerstvo sa EAEU, a naročito Rusijom.

On je izrazio očekivanje da će na skupu u Sankt Peterburgu biti razmotrene sve trgovinske prepreke, koje ograničavaju promet, poput fito-sanitarnih i slično.

Želimo da povećamo saradnju i sa evropskim zemljama, naveo je Banerje.

Predstavnik EAEU Veronika Nikišina je rekla da će SPIEF biti korak dalje na započinjanju pregovora sa Indijom od sporazumu o slobodnoj trgovini i podsetila da je EAEU već donela formalnu odluku o početku zvaničnih pregovora.

Direktor kompanije Srei Infrastructure Finance Limited Hemant Kanoria je rekao da Indija puno radi na razvoju infrastrukture i da su naročito dobrodošle privatne kompanije.

Velike mogućnosti nudi ulaganje u naš infrastrukturni sektor, dodao je on.

Zemlje članice EAEU, koje objedinjuje više od 180 miliona ljudi, posebno interesuje formiranje zajedničkih tržišta nafte i gasa i saradnja sa drugim zemljama, između ostalih i sa Srbijom.

Prethodni tekstRast BDP-a Indije 7.7% u 2018.godini, uprkos najnovijim globalnim izazovima
Sledeći tekstPoslovno poverenje i optimizam firmi na rekordno visokom nivou

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime