Srpski košarkaški trener sa Indijom osvojio Aziju

Foto: Pixabay.com/pcflores

Ženska košarkaška nacionalna selekcija Indije osvojila je Prvenstvo Azije i plasirala se u A diviziju. Devojke je predvodio srpski košarkaški trener Zoran Višić.

Višić je za Blicsport govorio o uspehu koji je postigao sa košarkašicama Indije.

– Na prvenstvu Azije u okviru B divizije, Indija je osvojila prvo mesto i sledeće godine će se takmičiti u A diviziji u kojoj se nalaze ekipe poput Novog Zelanda, Kine, Filipina… To je prvi put u istoriji indijske ženske košarke da će igrati u elitnoj grupi. Moje košarkašice nisu pretrpele nijedan poraz na prvenstvu, i to je zaista bilo veliko iznenađenje – počinje priču za Blicsport Višić.

On je dodao da mu je neizmerno drago što se baš on našao na klupi indijske reprezentacije.

– Birali su između mene i jednog Amerikanca. Uspeh koji su ostvarile košarkašice je na neki način potvrda mog dobrog rada i uopšte potvrda da sve nas srpske trenere izuzetno cene u inostranstvu. Bio je veliki izazov raditi tamo i veliko priznanje što su baš mene izabrali da radim. Koliko imamo dobru saradnju najbolje govori činjenica da su mi produžili ugovor na još godinu dana. Tamo se vraćam 1. septembra i najpre ću imati obaveze u njihovoj ženskoj reprezentaciji do 16 godina, a potom ćemo precizirati i ostale obaveze – istakao je Višić.

Objasnio je i kako je tekao rad sa najboljim košarkašicama Indije.

– Najpre moram da kažem da je posle ovog uspeha Indijski olimpijski komitet priznao Indijski košarkaški savez, tako da će od sada košarka biti profesionalni sport tamo. Do sada nisu imali profesionalne lige, a sada će imati i to, baš kao što će košarkašice imati status profesionalnih sportistkinja. Igračice su do sada imale redovan posao, recimo u elektrodistribuciji ili na železnici, pa bi tek posle završenog posla dolazile na treninge. Sada će, ko bude hteo, moći profesionalno da se bavi košarkom – rekao je Zoran Višić.

Želeo je da doda…

– Sve košarkašice su gladne znanja. One su na pripremama bile od aprila, a ja sam im se priključio u junu. Bile su maksimalno motivisane da na svom terenu u Bangaloru (tamo se igralo prvenstvo) pokažu koliko su naučile. Marljivo su radile, pokazale da imaju timski duh, fizički i mentalno su bile maksimalno spremne, krasila ih je sjajna atmosfera. Radujem se što ću se ponovo tamo vratiti i da pokušam da i sa selekcijom do 16 godina napravim isti uspeh – zaključio je Zoran Višić.

Obaveze na YUBAC kampu

Pre nego što se vrati u Indiju, Višić ima obaveze na YUBAC kampu, čiji je „Blic“ medijski sponzor, gde radi kao trener.

– Milan Opačić ima kamp na Kopaoniku, slobodno mogu reći da je to najbolji kamp u zemlji, na kojem ja imam obaveze koje moram da ispunim. Meni je uvek zadovoljstvo da radim sa mladima. Ceo avgust ću biti ovde. Bio sam i u Kraljevu na utakmici između A i univerzitetske selekcije. Kada završim sve obaveze, vraćam se u Indiju.

(Jelena Medić, Blic)

Prethodni tekstKevin Durant i Indijci postavili novi Ginisov rekord
Sledeći tekstKolkata stvara „tim snova“: Slavni Irac stiže u indijsku fudbalsku ligu

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime