Susret lidera Kine i Indije

Foto: twitter.com/PMOIndia

Lideri Indije i Kine se danas sastaju na granici.

Predsednik Kineski Si Djinping danas se s premijerom Indije Narendrom Modijem sastaje u kineskom gradu Vuhanu gde će čelnici te dve najmnogoljudnije zemlje sveta razgovarati dva dana.

Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Indije za štampu Raviš Kumar izjavio je da je Modi prošle noći stigao u Vuhan gde će on i Si „razmotriti događaje u našim bilateralnim odnosima sa strateške i dugoročne perspektive“. Kinesko-indijske veze traju vekovima, a poslednjih decenija ih karakteriše borba za liderstvo u Aziji.

Indija je takođe uznemirena zbog poteza Kine da izgradi strateške i ekonomske veze sa zemljama Indijskog okeana, uključujući Šri Lanku, Maldive i dugogodišnjeg rivala Indije – Pakistan, a bojkotuje i inicijativu Pekinga za novi „Put svile“ do Evrope.

Kina, s druge strane, osudjuje to što je Indija prihvatila duhovnog vodju Tibeta, Dalaj Lamu, kao i kontrolu teritorije koju Peking smatra svojom. Kina tvrdi da su njenih 90.000 kvadratnih kilometara na severoistoku Indije, dok Indija kaže da Kina okupira 38.000 kvadratnih kilometara njene teritorije nalazi na visoravni Aksai Čin, u zapadnim Himalajima.

Zvaničnici dveju strana su se sastali najmanje 20 puta da bi razgovarali o tim konkurentnim graničnim zahtevima, ali značajnog napretka nije bilo.

Posle najdužeg sučeljavanja dveju vojski za mnogo godina, Indija je prošle godine pristala da povuče trupe sa spornog platoa Doklama na Himalajima, gde su kineske trupe počele da grade put.

Uprkos takvim razlikama, Modi se pred državnih izbora iduće godine nada da Kina može pomoći ekonomskom rastu Indije. Međutim, njegova vlada nije bila spremna da se angažuje na kineskoj inicijativi „Pojas i put“ („Novi Put svile“) kojom Kina nastoji da svoju privredu poveže s privredama zemalja Azije, Bliskog istoka, Afrike i Evrope.

Modi će ponovo doći u Kinu juna, na samit Šangajske organizacije saradnje koja, uz Kinu i Indiju, grupa uključuje centralnoazijske države Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, kao i Pakistan.

(slobodnaevropa.org)

Prethodni tekstIndijski modni kreatori predstavljeni na 43. Beogradskoj nedelji mode
Sledeći tekstInvesticije u privatnu imovinu dostigle 21 milijardu dolara

POSTAVI KOMENTAR

Molim upišite vaš komentar!
Upišite vaše ime